Óriási gondot okoznak a kanadai erdőtüzek

MTI

2023.06.29. 00:07

A kanadai hatóságok szerdai közlése szerint az országban 490 erdőtüzet tartanak nyilván, amelyek mintegy felét nem sikerült még megfékezni.

Az Egyesült Államok területének mintegy harmadán volt érvényben ismét levegőminőség-figyelmeztetés a kanadai erdőtüzekből származó füst miatt helyi idő szerint szerda délután.

A hivatalos légminőség-térképek szerint a legrosszabb, "nagyon egészségtelen" szintű volt a besorolás Wisconsin, Illinois, Indiana és Ohio államok nagy részén, míg "egészségtelen" besorolású volt a levegő az ország belsejében fekvő Minnesota és Iowa államtól egészen a keleti New York, Pennsylvania és Virginia államokig. Alacsonyabb fokozatú figyelmeztetés volt érvényben a déli Alabama, Georgia államokban, valamint Florida északi területein a levegő finomrészecske (PM2.5) koncentrációja miatt.  

Szerda reggel az Egyesült Államokban a legrosszabb levegő Detroit városában volt, ahol a legmagasabb szintű riasztás volt érvényben, és arra kértek mindenkit, hogy ne tartózkodjon a szabadban. A Nagy-tavak vidékén fekvő Michigan állambeli ipari központ általában is az ország legrosszabb levegőjű városai közé tartozik

Szerda délután a főváros, Washington környékén szintén figyelmeztetés volt érvényben azzal a javaslattal, hogy a gyerekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban. Washingtontól északra Maryland államban a levegőben füst szaga volt érezhető, ahogy 3 héttel korábban, amikor az Egyesült Államok egyik legsűrűbben lakott részét, a keleti partvidéket érte el a Kanada felől érkező nagy koncentrációjú füstköd.

A kanadai hatóságok szerdai közlése szerint az országban 490 erdőtüzet tartanak nyilván, amelyek mintegy felét nem sikerült még megfékezni.

A hétfői összesítés szerint idén már több, mint 76 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le Kanadában, ami már meghaladja az 1989-as rekordot, ami akkor 75 600 négyzetkilométer volt.

.