Romániában kilőnek közel félezer medvét

MTI

2023.06.16. 11:06

Megelőzési és beavatkozási célból.

Miniszteri mandátuma utolsó napján, Tánczos Barna leköszönő romániai környezetvédelmi miniszter aláírta a közel félezer védett barnamedve kilövését engedélyező megelőzési kvótáról szóló miniszteri rendeletet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leköszönő tárcavezetője - akinek csütörtök volt az utolsó munkanapja miniszterként -, erről késő este számolt be közösségi oldalán. Mint írta, az aláírt miniszteri rendelet szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni.

Tánczos Barna hangsúlyozta: az RMDSZ tagjaként az elmúlt 905 nap kormányzás során csapatával azon dolgozott Bukarestben, hogy megvédje az emberek életét és javait, és hosszú távon megnyugtatóan rendezze az emberek és medvék együttélését, szakmai alapokra helyezze a medvepopuláció szabályozását Romániában. Emlékeztetett, hogy Székelyföldön 2016 óta egyre jobban veszélyeztetik az emberek testi és anyagi biztonságát az elszaporodott medvék.

"Ma, a miniszteri mandátumom utolsó napján, megtettük az utolsó lépést, aláírtam azt a rendeletet, amellyel a medvepopuláció kezelését szolgáló törvénycsomag teljessé válik" - fogalmazott a lemondott környezetvédelmi miniszter.

Mint írta, a megelőzési és beavatkozási célú vadászatról szóló rendeletet az aláírás után továbbította a román tudományos akadémiának és a vadászati tanácsnak véleményezésre, ezután jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Romániában néhány hete bocsátották közvitára a medvetámadások megelőzéséről szóló, a civil szervezetek által élesen bírált miniszteri rendelet tervezetét, amely 426 példány megelőző kilövését engedélyezi.

A tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek, nemrég a dél-romániai Olt megyében láttak medvét.

.