További zavargások Brüsszelben, mert Párizsban lelőttek egy tinédzsert

MTI

2023.07.02. 16:01

Egy fiatalokból álló csoport rendőrökre támadt, autókat és üzletek kirakatait rongálták meg.

További 35 embert állítottak elő szombat este a napok óta tartó brüsszeli zavargások résztvevői közül, a megmozdulások a Franciaországban kedden lelőtt tinédzser halála miatt kezdődtek a belga főváros több kerületében - tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán vasárnap.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői szombat este Brüsszel belvárosa üzletekkel teli Louise terének közelében gyülekeztek. A főként fiatalokból álló csoport rendőrökre támadt, autókat és üzletek kirakatait rongálták meg.

A rendőrség 35 randalírozót állított elő, közülük 31-en fiatalkorúak - közölték. A tájékoztatós szerint a Franciaországban zajló zavargások nyomán csütörtök óta tartó brüsszeli megmozdulások során ez idáig 101 embert állítottak elő, többségük fiatalkorú.

A belga fővárosban csütörtökön, az Anneessens nevű téren kezdődtek zavargások, miután kedden Franciaországban közúti ellenőrzés után egy rendőr lelőtt tinédzsert. A rendzavarás átterjedt Brüsszel déli és az északi pályaudvarának környékére is. A megmozdulások résztvevői autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett. A főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

Kedden Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt. A motoros rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.

A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben. A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket használt, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget. A franciaországi zavargások szombat éjjel is folytatódtak.

.