Hirdetés

Több mint 360 embert mentettek ki a tengerből a Kanári-szigetek közelében
alon.hu

Több mint 360 embert mentettek ki a tengerből a Kanári-szigetek közelében

MTI

2023.09.04. 21:04

A zömében szubszaharai országokból származó menekülteket Tenerife és Gran Canaria szigetére szállították attól függően, hogy melyik volt közelebb a mentés helyéhez.

Hirdetés

Három bárkából összesen 363 illegális bevándorlót mentett ki a spanyol tengeri mentőszolgálat a Kanári-szigetek közelében hétfőn.

A hatóság tájékoztatása szerint a zömében szubszaharai országokból származó menekülteket Tenerife és Gran Canaria szigetére szállították attól függően, hogy melyik volt közelebb a mentés helyéhez.

A nagyméretű csónakokban négy nő és 69 gyerek is utazott.

A spanyol belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a nyár folyamán jelentősen megnőtt azok száma, akik illegálisan, leginkább tengeri úton próbálják elérni Spanyolországot.

Az év első nyolc hónapjában csaknem 22 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, 14,6 százalékkal többet, mint tavaly ugyanekkor. Közülük mintegy 21 ezren a tengeren át jutottak el a dél-európai országba.

Több mint 11 ezren a Kanári-szigeteken értek partot, 7,5 százalékkal többen, mint tavaly január és augusztus között.

Az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoportot többnyire a nyugat-afrikai országok partjairól útnak indulók veszik célba a nagy távolság, az erős áramlatok és a változékony időjárás ellenére. A veszélyes tengeri migránsútvonal minden évben sok halálos áldozatot követel.

.