Két hét alatt több mint 8500 migráns érkezett a Kanári-szigetekre

MTI

2023.10.16. 21:01

A szigetekre érkezők többsége a társadalmi és politikai válsággal küzdő Szenegálból származik.

Két hét alatt több mint 8500 illegális bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre - derült ki a spanyol belügyminisztérium hétfőn közzétett legfrissebb jelentéséből.

A szaktárca kéthetente frissülő adatsora szerint október elseje és 15-e között több mint 380 bárka ért partot az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoporton.

A nagy távolság és erős áramlatok miatt a legveszélyesebbnek tartott óceáni útvonalon az év eleje óta több mint 23 500-an jutottak el Afrika felől a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Spanyolország területére január elseje óta 36 800-an léptek be illegálisan, ami 46 százalékos növekedést jelent - derült ki a jelentésből

Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter hétfőn a szigetek fővárosába, Las Palmas de Gran Canariába utazott, ahol részt vett a migrációs koordinációs hatóság ülésén.

A találkozót követően bejelentette: egy újabb felderítő repülőgéppel erősítik meg a csendőrség munkáját a térségben, egy másik légijárművet pedig másfél hónapra Szenegál és Mauritánia partjaihoz küldenek, hogy közreműködjenek a Kanári-szigete felé indulók feltartóztatásában és az embercsempészmaffiák elleni küzdelemben.

"Ez a helyzet a Száhel-övezet destabilizálódásának következménye" - jelentette ki arra utalva, hogy a szigetekre érkezők többsége a társadalmi és politikai válsággal küzdő Szenegálból származik.

A tárcavezető elmondta: az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó eszközök megerősítésén folyamatosan dolgoznak, példaként említve, hogy 2018 óta 12 százalékkal növelték a csendőrség és a rendőrség létszámát a szigeteken.

Fernando Clavijo tartományi elnök kiemelte a hatáskörök és protokollok tisztázásának fontosságát, tekintve, hogy hat minisztérium osztozik az illegális bevándorlással kapcsolatos különböző feladatokon.

Felhívta a figyelmet a kísérő nélkül érkező fiatalkorúak nagy számára: jelenleg több mint 3800 gyerek áll a tartomány gyámsága alatt. Noha közülük több mint 360-at önkéntes alapon átvesznek más tartományok, véleménye szerint a helyzet megoldása érdekében újabb találkozók szükségesek.

Hangsúlyozta továbbá egy európai migrációs politika szükségességét, amely lehetővé teszi az Európai Uniós egységes válaszát a problémára.

.