A Bolt és a Uber ellen tüntettek a taxisok Kolozsváron

MTI

2023.11.22. 18:02

Azt akarják, hogy ne engedélyezzék ezek tevékenységét.

A fuvarmegosztó szolgáltatásokat végző cégek, a Kolozsváron is jelen lévő Uber és Bolt ellen tüntettek a taxisok szerdán az erdélyi városban, több sugárúton is leállítva a gépkocsiforgalmat.

A konvojokba szerveződött, minimális sebességgel haladó taxik a város több nagy lakónegyedét a belvárossal összekötő sugárutakon vonultak fel, egyes útkereszteződésekben meg is álltak, lebénítva a közlekedést az amúgy is zsúfolt gépkocsiforgalmáról híres Kolozsváron.

A felvonulást szervező Transilvania Taxi Egyesület szerint fő céljuk az volt, hogy a fuvarmegosztó szolgáltatásokat végző cégek, elsősorban a Kolozsváron is jelen lévő Uber és Bolt ellen tiltakozzanak, és rábírják a kolozsvári polgármesteri hivatalt: ne engedélyezze ezek tevékenységét.

Az eseményt meghirdető egyesület szerint a cégek megszegik a 2019/204-es számú romániai törvényt. Eszerint a cégeknek leányvállalatokkal kellene rendelkezniük Romániában, de Észtországból és Hollandiából irányítják romániai tevékenységüket - állítja a taxis szervezet. "Ennek a problémának a megoldása csak az erőfeszítéseink egyesítése révén lehetséges" - írták a közösségi médiában közzétett toborzójukban.

Kolozsváron idén júniusban és szeptemberben is tartottak már hasonló tüntetéseket a taxisok, szeptemberben több romániai nagyvárosban is felvonultak.

A kolozsvári lakosság véleménye megoszlik a fuvarmegosztó cégek tevékenysége ügyében, sokan azt állítják, hogy az olcsóbb és minőségibb szolgáltatás, tisztább autók miatt részesítik előnyben a helyi lakosok által vezetett autókat.

A romániai városok közül Kolozsváron az egyik legdrágább a taxizás, napközben 4,05, míg éjszaka 4,75 lej az alapdíj és a kilométerdíj. A polgármesteri hivatal honlapján közzétett lista szerint mintegy 2500 engedélyezett taxis van, zsúfolt napszakokban vagy esős időben nehéz üres autót találni.

Emil Boc polgármester korábban úgy nyilatkozott, ennek az az oka, hogy a törvénykezés a lakosság számához szabja a taxisengedélyek számát - 4 taxit engedélyez ezer lakosra -, és nem számol a nagyvárosi agglomerációkkal.

A legutóbbi romániai népszámlálási adatok szerint Kolozsvárnak 286 ezer lakosa van. Erdély fővárosában mintegy 80 ezer egyetemista tanul, és a környező falvakba kitelepült lakosok is a városba járnak dolgozni, a gyerekieket is ott iskoláztatják.

.