Nem volt teljes körű működési engedélye a beomlott mallorcai étteremnek

MTI

2024.05.28. 18:01

A múlt héten omlott be négy ember halálát okozva.

Nem volt teljes körű működési engedélye annak, a turisták körében népszerű mallorcai vendéglátóhelynek, amely a múlt héten omlott be négy ember halálát okozva - közölte Jaime Martínez, Palma város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a Medusa Beach Club nevű helyet 2013-ban újították fel anélkül, hogy arra építési engedély kértek és kaptak volna az önkormányzattól.

Ennek ellenére az alagsori zenés bárnak és a földszinti étteremnek volt működési engedélye, viszont a fedett teraszként üzemelő emeleti terasznak nem, ezért itt nem lehetett volna vendéglátást folytatni.

Hozzátette: tavaly a helyiség nem ment át az önkormányzat műszaki vizsgálatán, ám azt a szerencsétlenség előtt még nem ellenőrizték, hogy a javasolt fejlesztéseket végül elvégezték-e.

A polgármester felhívta a figyelmet a vendéglátóhelyek fokozott felelősségére a szabályok betartásában, mivel szavai szerint nincs mód arra, hogy a város mindegyik, mintegy ötezer vendéglátóhelyéhez ellenőrt állítsanak.

Az önkormányzat jelentését elküldte a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek is.

A sziget fővárosában történt szerencsétlenséget a tűzoltók szerint az emelet túlterheltsége okozta, de hozzájárult a korábban szabálytalanul végzett felújítás is.

A tragédiában két német turista, egy szenegáli származású helyi lakos és egy spanyol pincérnő vesztette életét. A 16 sérült között tíz holland, három német és egy spanyol állampolgár van.

.