Kiürítették a Zala Megyei Kórház egy részét szivárgó etilén-oxid miatt

2011.01.12. 16:45

Kiürítették a Zala Megyei Kórház egy részét a tűzoltók szerdán, mert etilén-oxid ömlött ki a zalaegerszegi intézmény diagnosztikai osztályán. A gáz egy dolgozóra ömlött, aki nem sérült meg, s a szivárgás egészségi problémákat sem okozott.

Kiürítették a Zala Megyei Kórház egy részét a tűzoltók szerdán, mert etilén-oxid ömlött ki a zalaegerszegi intézmény diagnosztikai osztályán. A gáz egy dolgozóra ömlött, aki nem sérült meg, s a szivárgás egészségi problémákat sem okozott.

Kecskés Gábor, a kórház orvos-igazgatója az MTI-nek elmondta: a diagnosztikai szárny harmadik emeleti, központi sterilizáló egységében, negyed 11 és fél 11 között történt a műszaki baleset, egy palackhoz tartozó vezeték meghibásodása miatt ömlött ki az etilén-oxid, rá az egyik férfi dolgozóra, aki ezt észlelve azonnal el is zárta a csapot.

Hozzátette: semmilyen komoly sérülést vagy egészségi károsodást nem okozott a baleset. Dolgozójukat azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá, ez igazolta, hogy nem történt baj.

Az épületszárnyat a tűzoltók közreműködésével áramtalanították, elővigyázatosságból nemcsak a harmadik és a második szintet, hanem minden alsóbb emeletet kiürítettek - pontosította a katasztrófavédelem korábbi közlését az orvos-igazgató.

Csak kis mennyiségű légnemű anyag került a levegőbe, a szivárgás a csap elzárása után teljesen megszűnt. Potenciálisan azonban mérgező gázról van szó, ami nagy koncentrációban megbetegedést okozhat, ezért is értesítették a katasztrófavédelmi igazgatóságot.

Kecskés Gábor beszámolt arról, hogy a betegellátásban némi fennakadást okozott a baleset. Fel kellett függeszteni a központi sterilizáló működését, emiatt néhány, délutánra tervezett műtétet el kellett halasztani.

A második szinten lévő központi laboratórium munkáját is szüneteltetni kellett az épületet érintő áramtalanítás miatt. A laborvizsgálatokat és a sterilizáló üzemeltetését délután folytatták, hogy a csütörtöki műtétekre elő tudjanak készülni.

Az első szinten lévő radiológiáról és a földszinti fizioterápiáról a betegeket is kiterelték az épületből, a megkezdett kezeléseket félbe kellett szakítani az áram kikapcsolása miatt. Az így elmaradt vizsgálatokat és kezeléseket csütörtökön pótolják, vagy ha ez nem lehetséges, akkor adnak új időpontot - tette még hozzá az orvos-igazgató.
Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta: a kórházban pánikot, fennakadást nem okozott a műszaki baleset, a betegek és a dolgozók fegyelmezetten vették tudomásul a történteket.

A tűzoltók és a katasztrófavédelem az udvaron állította fel egységeit, a gépi szellőztetéshez nagy teljesítményű ventillátort helyeztek üzembe. Szükség esetére a vízvételi pontokra is rácsatlakoztak, de végül sem hűtéshez, sem oltáshoz nem kellett vizet használniuk.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője korábban az MTI-nek azt mondta: az épület érintett emeleteit a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei átszellőztették. A második és harmadik szinten csak kórházi dolgozók tartózkodtak, őket elővigyázatosságból küldték ki az épületből.

A szakemberek a tűzoltókkal együtt gépi szellőztetéssel tisztították meg az épület levegőjét, és folyamatos méréseket végeztek arra vonatkozóan, hogy a kiszivárgott etilén-oxid okozhat-e robbanásveszélyt. Kora délutánra a veszély teljesen elmúlt és nem sokkal 14 óra előtt visszatérhettek a dolgozók is az épületbe.

.