Hirdetés

Gyorsan összedobnák az új, még nagyobb "Klik-et"

2016.03.30. 16:44

Hirdetés

A miniszterelnök kommunikációs stábjának javaslatára döntött a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről – értesült a Vs.hu. Úgy tudják, az utódba az egyetemeket is betagoznák.

A Klik megszüntetésétől a lap információi szerint azt várják a kormányban, hogy mára az elmúlt évek elhibázott oktatáspolitikájának szimbólumává vált szervezet eltűnésével a hozzá kapcsolódó ügyek, hibák és botrányok is feledésbe merülnek, nem mellesleg pedig lenulláznák az elhúzódó tanártiltakozások egyik legfontosabb követelését is.

Be kellett látni, hogy hiába szervezzük át vagy cseréljük le a vezetőjét, a Klik az Klik marad, az átalakítás nem mossa le a hozzátapadó rengeteg negatívumot. Egy új szervezet viszont tiszta lappal indulhat, a kormány pedig felmutathatja, hogy meghallgatta a tüntetők követeléseit – magyarázta a Vs.hu-nak egy a döntésre rálátó, vezető kormányzati tisztséget viselő fideszes politikus.

A portál úgy tudja, hogy egy működésében decentralizált, ám még szélesebb hatáskörű szervezet képzel el az átalakításban szabad kezet kapó oktatási államtitkár. 

Illusztráció. Fotó: Origó / Varga György (MTI)


Az egyeztetéseken egyelőre csak állami intézményfenntartóként emlegetett szervezet alá információik szerint az általános- és középiskolák mellett az egyetemeket is betagoznák. A felsőoktatási intézményeknek ma hivatalosan ugyanis az Emmi a fenntartója, de Palkovics László szeretné, ha minden oktatási fenntartói feladat egy kézbe kerülne. A 2014 óta működő felsőoktatási kancellári rendszert az átalakítás nem érintené, az egyetemek, főiskolák gazdasági irányítása továbbra is náluk maradna.

Az új, állami intézményfenntartóról készült koncepció két hét múlva kerül a kormány elé, a parlament még áprilisban dönthet a létrehozásához szükséges törvénymódosításokról és szeptembertől kezdheti meg a működését.