Hirdetés

Korrupcióellenes pénzek elcsalásának gyanúja: egyre érdekesebb az ügy

2016.01.25. 13:47

Hirdetés

Vizsgálatot rendelt el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak kiderítésére, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miért nem tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető Tállai András államtitkárt arról, hogy nyomozás indult az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata nyomán - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A tárca közleménye szerint az OLAF a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére adott uniós pénzek felhasználása ügyében szabálytalanságokat állapított meg, ennek alapján a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya nyomozást indított.

Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik, ennek ellenére a nyomozásról - amelyről a legfőbb ügyész is tudott - az adóhivatalt vezető államtitkár nem kapott tájékoztatást - írja közleményében az NGM.

A miniszter utasította a tárca közigazgatási államtitkárát, hogy az ügyben rövid határidővel folytassa le a vizsgálatot.

Illusztráció. Fotó: adocsalas.com


Miről is van szó?

A hvg.hu vasárnap reggel megjelent cikke szerint fennáll a gyanú, hogy a magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket – állítja az Európai Csalás Elleni Hivatal.

Már a korrupció elleni pénzeket is elcsalták Magyarországon? című írás szerint felmerült a gyanú, hogy a brüsszeli pénz egy része nem a közbeszerzések ellenőrzésére ment el. Sőt az OLAF olyan súlyosnak találta a szabálytalanságokat, hogy a négyéves kutakodását záró jelentésében „százszázalékos korrekciót” javasolt, ami a teljes támogatási összeg, csaknem 2,4 milliárd forint visszafizetését jelenti. 

.