Életünk egy nagy vándorút…

2014.04.05. 18:18

Bogáti András az Írottkő Natúrpark túravezetője immár több évtizede nagy körültekintéssel szervezi az év minden szakában túráit.

Túrázni, a természettel közvetlen kapcsolatba lenni egyidős az emberrel. Túrát vezetni élmény és egyben nagy felelősség.Ez utóbbi azért mégis rendhagyónak számít, amit a „Bandesz 40” néven hirdetett meg. Szép számban gyűltek össze a túrázni vágyók Csepreg Széchenyi terén, sokkal többen voltak, mint negyvenen, pontosan 57-en.

A túra különlegességét az adta, hogy a túravezető a napokban töltötte be 40. életévét. Lehet-e szebb ünnep, mint az, hogy a természet szerelmese a hasonló elkötelezettségű túratársakkal együtt ünnepeljen. A túra, mintegy 18 km-es távon, a Répce patak mentén, az Ottó Kemping, a régi vasútvonal és emlékhely, a Kálvária, Boldogasszony kápolna és tó, az OKT szakaszán, Tömörd Kincséd puszta, Csepregi tilos, Bene hegy érintésével a „Csülkös Csepi „ vendéglőjében ért véget.

Bogáti András a túratársakkal az Országos Kéktúra útvonal mentén a jeles nap és az országos kezdeményezése folytatásaként elültetett egy ”Szőci körte” őshonos gyümölcsfát. Remélve azt, hogy megnő a fa, árnyat és étket ad a vándornak valamint búvóhelyül szolgálhat az állatoknak. 

Tömörd Kincséd pusztán felkeltette az érdeklődését a túrázóknak a sok szabadban kapirgáló házi szárnyas. Néhányan megálltak, hogy a jó kiállású kakast fotón is megörökítsék. A jó gazda mindig szemmel tartja a jószágot így volt ez most is. Először ő azt hihette, hogy bántani akarják a nagytarajost, ezért kérdően szólt a kakas közelében állókhoz. Közelebb érve azonban már látta egészen másról szól a történet.

Néhány baráti szóváltás után a gazdát finom kisüsti pálinkával kínálták. A rendhagyó, jó hangulatú túra kellemes falatozással és koccintással, nótázással zárult.

Majd a túra zárásakor szinte kivétel nélkül mindenki így köszönt el: „Isten éltessen, Bandesz!”

Igen, nagyon sokáig együtt velünk!

Szerző: György István Péter
Fotó: György Gábor István
.