Kövér László hazaszeretet tábort nyitott meg Zalaegerszegen

2012.07.16. 12:20

A magyar hazaszeretet tábor azt a lehetőséget kínálja, hogy a fiatalok felfedezzék a magyar kultúra értékeit és a magukban rejlő kincseket is - fogalmazott Kövér László hétfőn Zalaegerszegen, a Magyar Hazaszeretet Tábor Egyesület zalai és muravidéki gyerekek számára szervezet táborának megnyitásakor.

Kövér László Zalaegerszegen

Az Országgyűlés elnöke a Zalaegerszeg környéki településekről és a szlovéniai Muravidék magyarok lakta térségéből érkezett több mint félszáz fiatal előtt arról beszélt, hogy a tábor lehetőséget ad a évszázadokon és évezredeken át elődeink által felhalmozott kincsek felfedezésére. Széchenyi Istvánt többször is idézve hozzátette: a fiataloknak a magukban rejlő kincseket is fel kell fedeznie, hogy hasznosíthassák azokat maguk és utódaik számára.

Kövér László Zalaegerszegen

"Legyetek mindig büszkék magyarságotokra, soha ne hagyjátok elbizonytalanítani magatokat e tekintetben! Ez a ti adományotok, örökségetek a jóistentől, amellyel gazdálkodnotok, amelyet gyarapítanotok kell!" - jelentette ki a házelnök.

Kövér László kitért arra is, hogy a tábor elnevezése sokakban talán meghökkentést kelt, netán mosolyt fakaszt, mert a magyar hazaszeretet minden egyes szava esetleg "korszerűtlen, nem valami mavilágból való". Minek kell "magyarkodni" állandóan, van-e még jelentősége a haza kifejezésének? - tette fel a kritikákban megfogalmazott kérdéseket.

Tamási Áron szavait idézve beszélt arról is, hogy szüleink és az ő szüleik révén olyan szeretetet kaptunk, amin keresztül átadták azt az "örökséget, tudást, amivel az életben boldogulni lehet, amivel sikeresnek lehet lenni".

Kövér László Zalaegerszegen

Göncz László a muravidéki magyarság szlovéniai parlamenti képviselője a tábor megnyitón felidézte: a rendszerváltás időszakában a muravidékiek a csallóköziekkel összefogva szerveztek először olyan táborokat, ahol az anyanyelv és a hazaszeretet volt a középpontban, s ez egyfajta minta is volt a Kárpát-medencében. Olyan összekötő kapcsokat kell ma is keresni, megismerni a Kárpát-medence legnemesebb értékeit, amelyek együvé kovácsolják a fiatalokat, a jövő nemzedékét - fejtette ki.

Kövér László Zalaegerszegen

A parlament elnökét Csondor Csaba, a Magyar Hazaszeretet Tábor Egyesület titkára kalauzolta körbe a Gébárti-tó partján felállított táborban. A jurták között, hagyományőrző huszárok sorfala előtt megtartott megnyitó kapcsán elmondta: hetedik éve rendeznek hasonló táborokat ezen a zalaegerszegi helyszínen. Drávaközi, kárpátaljai, erdélyi és őrvidéki gyerekek is táboroztak már itt, ahol a régi halászati, vadászati technikákat és eszközöket, néprajzi-, kulturális- és sporthagyományokat ismertetnek meg a fiatalokkal. Ősi viseletekről, mesterségekről, népdalokról és néptáncokról tanulhatnak, de a természet és a környezet megismertetése, valamint a konyhaművészet rejtelmeibe való bevezetés is programja az egy-egy hetes táboroknak.

.