Hirdetés

Közel 1 milliárdos projekttel lassítják a Fertő-tó elöregedését

2011.10.14. 17:12

Hirdetés

A Fertő-tó természetes elöregedési folyamatainak lassítására, a magyar oldali nádas vízellátásának javítására, a növénytársulások és az állatfajok életfeltételeinek jobbítására közel 1 milliárd forintos projektet valósít meg uniós támogatással a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) konzorciuma 2015-ig.

A beruházás költségét a Környezet és Energia Operatív Program ( KEOP) keretében nyerték el kétfordulós pályázaton. A támogatási szerződést már megkötötték, most készülnek a tender tervek, amelyek alapján elvégezhető a Fertő-tó nádasainak és a tómeder vízpótló csatornáinak rekonstrukciója – mondta Pannonhalmi Miklós, az ÉDUKÖVIZIG igazgatóhelyettese az MTI-nek pénteken.

A rehabilitáció azért szükséges, mert a vízminőség romlik a Fertő-tó nádasaiban, oxigénhiányos területek alakulnak ki, amelyek kedvezőtlenül hatnak az élőhelyekre és a nádasra egyaránt. Rontja az ökológiai feltételeket, hogy a nádas területek friss vízzel történő átöblítése korlátozott.

A tó magyar oldali nádövében hozzávetőleg 300 kilométer hosszú csatornarendszer épült ki évtizedekkel ezelőtt. Az onnan kikerült anyag a csatorna két partján halmozódott fel, emiatt alacsonyabb vízállásnál nem kapnak friss vizet a nádparcellák. Márpedig a nádasok szerepe a tó életében jelentős: a jó minőségű nádasok javítják a tó vízminőségét,az elöregedett nádanyag viszont gyorsítja a tó feltöltődési folyamatát – magyarázta a szakember.

A projekt során a csatornák helyreállításával pótolják friss vizet a nádas övezetben.

Megvizsgálják, hogy a csatornák partján lévő depóniákat hova lehetne elhelyezni szigetszerűen. A Fertő-tavon vannak már ilyen szigetek, amelyek a madárvilág alkalmas költőhelyei. A munkamódszerre a kiviteli terv adja majd meg a végső választ, fontos azonban, hogy nem kotrás lesz, hanem üledék áthelyezés- hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. A projekt keretében a természetvédelem és a vízminőség szempontjait egyaránt figyelembe veszik – jegyezte meg.

A tervek szerint mintegy 80 kilométer hosszú csatornát érintenek majd a munkálatok, amelyeknek előkészületi fázisa egyebek között azért hosszadalmas, mivel Natura 2000-hez tartozó védett területet érintenek.

Pannonhalmi Miklós elmondta, hogy a projektet az osztrák partnerekkel egyeztették. A Fertő-tó 240 négyzetkilométeres területe Ausztriához, 75 négyzetkilométere Magyarországhoz tartozik. A magyar tórész 85 százaléka nádas.