Középiskolások és egyetemisták demonstráltak az oktatási államtitkárság előtt

2012.12.17. 20:23

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak a Humán Platform szervezésében hétfőn Budapesten az oktatási államtitkárság épülete előtt, ahonnan a Parlamenthez vonultak, majd a Nagykörúton át a Magyar Rádió épületéhez vonultak.

    A több mint ezer demonstráló egyebek mellett azt skandálta, hogy "Nem hagyjuk!", "Volt egy álmom: diploma", a transzparenseken többek között az állt, hogy "Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok", a művészeti hallgatók pedig azt írták tábláikra: "Ne akarjátok, hogy orvosok legyünk".

    Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tüntetésen kijelentette: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból "hihetetlen összegeket von ki".

    Annak a véleményének adott hangot, hogy a jövőben a keretszámokat az intézmények határozzák meg, így hajthatják végre a hallgatói létszámcsökkentést. Mint mondta, a kormányzat a gimnáziumba járók számát is csökkenteni akarja, a nemzeti alaptanterv lexikális tudáskövetelménye pedig "indokolatlan, teljesíthetetlen".

    Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviselője azt mondta: szerdán délután "néma csendben" várják majd a diákok országszerte a középiskolákban "a változást", a "kiszámítható, igazságos felsőoktatás" bevezetését.

    Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. Hangsúlyozta: "homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat", illetve olyan országban szeretnének élni, "ami mindenkinek jó".

    Gács Anna, az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, a jelenlegi kormány eddig 66 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Hozzátette: racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak "felelősségteljes szakmai autonómiát" követelnek.

    Csohány Ágnes, a Magyar Orvosok Szövetsége képviseletében közölte: Magyarország egészségügyi kiadásai alacsonyabbak a környező országokéinál és alacsonyabbak a 20 évvel ezelőtti Magyarországénál is, miközben egyre nagyobb hiány van orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból, továbbá 260 védőnői állás is betöltetlen.

    Misetics Bálint szociálpolitikus annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányban "a szegénység és a társadalmi bajok orvoslása fel sem merül", holott a jóléti állam a demokrácia alapja.

    Gulyás Márton, a Független Előadóművészeti Szövetség részéről azt mondta: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének "gondolatvilága Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő gondolatainak édestestvére".

    A Szalay utcai demonstráción megjelent mások mellett Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes az MSZP, illetve Jávor Benedek és Karácsony Gergely, az LMP politikusa.
.