Középtávú tervet dolgoznak ki Szombathely pénzügyi finanszírozására

2010.11.25. 19:56

Szombathely nettó külső adósságállománya az elmúlt nyolc évben folyamatosan növekedett. Ezt akarják megállítani.

Szombathely önkormányzatának nettó hitelállománya ebben az önkormányzati ciklusban nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot, a hosszú távú finanszírozhatóság érdekében olyan középtávú finanszírozási tervet kell kidolgozni, amelyet a hitelező pénzintézetek is elfogadnak - határozott csütörtöki ülésén Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Az említett 20 milliárd forintos határt a hitelállomány 2012 végéig valószínűleg el fogja érni, hiszen 2010 áthúzódó hiányát, a 2011-es fejlesztési forrásigényt és a következő két év adósságszolgálatának terheit nem tudja a város banki finanszírozás nélkül megoldani - ismertette a város pénzügyi helyzetéről szóló beszámolóban Molnár Miklós (Fidesz) alpolgármester.

Szombathely nettó külső adósságállománya az elmúlt nyolc évben folyamatosan növekedett: 2004-ben még 2,4 milliárd forint volt, 2007-ben már meghaladta a 6,7 milliárd forintot, 2008-ban a 8,5 milliárd forintot, 2009-ben már 11,7 milliárd forint volt, 2010-ben pedig meghaladta a 15,1 milliárd forintot.

Molnár Miklós hangsúlyozta: a hitelállomány növekedését meg kell állítani, ennek érdekében pedig az önkormányzatnak határozott lépéseket kell tennie, például azzal, hogy a 2011-es és 2012-es költségvetést már működési hiány nélkül teljesítik és csak a saját bevételek terhére vállalnak újabb kötelezettségeket.

Hozzáfűzte: nem vitatják, hogy a korábban felvett hitelek jó célokat szolgáltak - például a megyei kórház műszerbeszerzésének támogatása, a panelprogram, és a városi sportcsarnok önkormányzati önrészének biztosítása - ezek politikailag részben elfogadhatóak, ám a város finanszírozhatóságának szempontjából magukban hordozták a mostani nehéz helyzetet, hiszen mindezeket hitelekből fedezték.

Az alpolgármester és több hozzászóló is nyilvánvalóvá tette: az adósságállomány felhalmozódásának oka a gazdasági válság, az önkormányzati saját bevételek - például iparűzési adó bevételeinek - csökkenése és az állami normatív finanszírozás éveken át tartó folyamatos csökkenése.

Szombathely például a közoktatásra évente csaknem 9 milliárd forint körüli összeget fordít, miközben az állami normatíva a költségekből csupán 5 milliárd forintot fedez, így 3-4 milliárd forintot az önkormányzatnak kellett hozzátennie, saját forrásaiból.

.