Közgyűlési sajtótájékoztatók – Átszervezések

2015.06.19. 14:13

Szemezgettünk a témákból.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatók a megszokott rendben mentek, egyedül Balassa Péter jobbikos képviselő hiányzott családi okok miatt. Szemezgettünk.

A témákat Lendvai Ferenc a Fidesz-MPSZ, Nemény András és Horváth Soma az MSZP és Molnár Miklós a Pro Savaria képviseletében vezette elő, persze mindenki a szívéhez közelebb állót fejtette ki bővebben.

Mi meg pontokba szedtük az érdekesebb ügyeket.

Közbiztonság

Abban mindenki egyetért, hogy nyugodt békés város Szombathely, ami örömteli, de pár helyen még elférnek térfigyelő kamerák, mivel az növeli az emberek biztonságérzetét. Javaslat készül a kamerarendszer bővítéséről.

Közlekedés

Tíz millióért tervek készültek egy csomópont kialakítására a vasútállomásnál. Így az Ady téri buszpályaudvar elköltözik majd a jelenlegi helyéről. Több megoldandó feladat is van, a legfontosabb, hogy az új helyszínen jóval kisebb a terület, így a buszok elhelyezésére parkolót kell építeni majd.

Átszervezés

Úgy tűnik, összevonják a Savaria REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Nonprofit Kft-t és a Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft-t, legalábbis az őszi közgyűlésre ezt készítik elő. A párhuzamosságokat szüntetnék meg ezzel.

Gyermekek háza elvesztette a funkcióját, mivel azt az Agora vesz át. Az épület hasznosítása még nincs határozott elképzelés.

Az SZTK várhatóan költözik a városi strand területére, ehhez a jelenleg sportegyesületek által használt épületeket fel kell újítani illetve bővíteni és a parkolási gondok enyhítésére is pénzt kell szánni.

Költségvetés

Szokásos módon módosult a költségvetés, idén másodszor. A Falco kapott még 20 milliót és 50 millió forintot szavaztak meg pályázatok önrészére.

A város 500 millió forint évközi hitelt vesz fel a pénzügyi gondok enyhítésére, de a tervek szerint év végéig visszafizetik.

Szimfonikusok

87 millió forintot különítettek el a zenekar tartozásainak kifizetéseire, ezeket még Mérei Tamás vezetése alatt halmozta fel a zenekar. A zenekar teljes tartozása 150 millióra rúg egyébként. Jelenleg pénzügyi biztos felügyeli a gazdálkodást.

Média

A városi média hosszú évek óta a helyi politika játszóháza, most éppen két városi lapot is finanszíroz a város közpénzből, hiszen a Safó megnyert pere miatt közel 100 millió forintot kell oda kifizetni, miközben a Szombathelyi7 is üzemel. Molnár Miklós szerint a szeptemberi közgyűlésre kiderül mi lesz a városi lapokkal. Ha nem kerülne ennyi pénzbe ez az egész, még komikus is lehetne a történet, így azonban nagyon nem az.

.