Hirdetés

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók, Szombathely, 2013. február 1.

2013.02.01. 13:13

2013. február 1.

Hirdetés

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók, Szombathely,
 
 
Balassa Péter (Jobbik) az adósság-konszolidáció kapcsán kiemelte a tényt, hogy Szombathely az ország 5. legeladósodottabb városa. A konszolidációval a Jobbik alapvetően egyetért, mégis szemfényvesztésnek tartja, annak kommunikációja miatt. A kormányzat úgy tünteti fel, mintha megszűnne az az adósság, holott ez nem igaz, az adósság nem szűnik meg, csak átalakul: átkerül az államhoz, és végeredményben az állampolgároknak kell megfizetniük.
 
A Haladás VSE tegnapi tisztújító küldöttgyűléséről is beszélt Balassa: „a politika rabszolgaként tartja fogva a Haladás VSE-t”. Felháborítónak és botrányosnak tartja a tegnapi döntést, amelynek értelmében Kovács Előd maradt a klubelnök, Kovács Lászlót választották ügyvezetőnek, és a sikkasztási ügye miatt lemondott korábbi elnök, Pintér Zoltán is bekerült az elnökségbe. El kellene  jönnie annak az időnek, hogy igazi sportszakemberek irányítsák a klubot, tette hozzá a jobbikos politikus.
 
A „Magellán-mutyi” ügyében a Jobbik vizsgálatot fog kezdeményezni, mert nem tartható helyzet, hogy ez a szégyenfolt hosszú évek óta a város szívében éktelenkedik.
 
A Savaria Városfejlesztési Kft. élére kinevezett új ügyvezető hatszázezres fizetését Balassa Péter tartja felháborítónak tartja, miközben a cég éves szinten 25-30 milliós veszteséget produkál.
 
 
„Maratoni, de nem martoni ülés”, így jellemezte Horváth Zoltán (LMP), a tegnapi közgyűlést, mivel délután Marton Zsolt alpolgármester nem volt ott. És nem csak ő: Horváth Zoltán megjegyezte, „úgy látszik, hogy nyomot hagyott a tegnapi napon a torkos csütörtök”, ugyanis a Fidesz-frakció este erősen megfogyatkozott, órákig vacsorázgattak.
 
Az LMP-s politikus az SZMSZ teljes átformálását emelte ki, mint legfontosabb tegnapi történést. Ezzel kapcsolatban ő korábban 14 pontos módosító csomagot adott le, amelynek nagy része helyesírási hibák korrigálását szorgalmazta, de belecsempészte a közgyűlések tévéközvetítésének visszaállítását is. „Sok állampolgári jelzést kaptunk, főleg idősekről, hogy ők interneten keresztül nem tudják követni az ülést. A helyi nyilvánosság ezzel valamilyen szinten korlátozva van” - indokolta javaslatát Horváth Zoltán. Nyelvtani észrevételeit igen, a tévéközvetítésre vonatkozó módosítását nem szavazta meg a testület.
 
A képviselő a megyei-állami intézmények átvétele kapcsán elmondta, alapvetően örül annak, hogy a kormányoldal egyre több olyan lépést megtesz, amelyet a választás idején az LMP vetett fel, de akkor még hallani sem akartak róla.
 
Nem csak az LMP, de a szocialisták is elítélik azt a tegnap született döntést, hogy a napirend előtti, napirenden kívüli, a városi élet mindennapos problémáival foglalkozó blokkot a napirend utánra (gyakorlatilag késő estére) helyezte át a közgyűlés.

Gyebrovszki János (MSZP) az SZMSZ módosításával kapcsolatban arról is beszélt, hogy a kormányzati többség egyéni indítványokkal teljesen átszabta, az ellenzék jogainak csorbítását elkövetve, hiszen így nem volt idejük felkészülni.
 
Gyebrovszki maximálisan egyetért azzal, hogy nincsenek egyciklusos beruházások, ezért udvariatlanság tartja, ha egy polgármester az elődjének érdemeit rendszeresen próbálja elhallgatni. Hozzátette: az elmúlt két és fél évben önálló beruházást a város nem tudott felmutatni.
 
Az MSZP-s képviselő nehezményezte, hogy a járási hivatal jelentősen a piaci ár alatt bérli a neki otthon adó ingatlant. „Még örüljünk, hogy nem einstandolják”, fűzte hozzá.
 
Állatorvosi ló a szocialisták szerint a Savaria Városfejlesztési Kft. ügye. A cég működését elvileg az unió írta elő, de a kft. mögött nincs tartalom. Miután a városvezetés számára is világossá vált, milyen pazarlás folyik a cégnél, az előző vezető, Pap Hunor hat havi végkielégítéssel távozott, és arról volt szó, a céget a Szovába integrálják. Ehelyett a tegnapi zárt ülésen a többség elfogadta az új vezető kinevezését, hatszázezer forintos fizetéssel.
 
A szociális célú városrehabilitációs pályázat második fordulójáról Gyebrovszki elmondta: annak idején Lazáry alpolgármester igényelte az ellenzék közreműködését. A szocialisták ez elgettósodott  Győrffy utcát vette bele a tervekbe, a fideszes többség azonban ezt átírta. A Győrffy utcát és környékét kivették a pályázatból, helyette templomfelújításokat és egyházi közösségek támogatását írták bele, észrevételezte a képviselő.
 
Módosították a városi televízió alapító okiratát, azzal a céllal, hogy az önkormányzati cég ezután lapot is kiadhasson. Átvennék tehát a Savaria Fórumot. Gyebrovszki ésszerűtlennek és korainak tartja ezt a döntést, hiszen a SaFó kiadásával megbízott Promed Kft.-vel még csak most kezdődik a pereskedés, február 14-én lesz tárgyalás.
 
Ahogy a többi politikus, úgy Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) is kiemelte az ülés hosszát (éjjel egyig tartott). „Ha sokat gondolkodik valaki, akkor kisebb lesz a produktuma a végére” - summázta az éjszakába nyúlt közgyűlés tapasztalatait.
 
Az eredmények közé sorolta, hogy az állami tulajdonban lévő, üresen álló szombathelyi ingatlanok közül a város megkapja, amelyre igényt tart, ezzel gyarapodik a vagyon.
 
A polgármester beszámolt a Szombathely visszavár ösztöndíj program beindításáról. Tegnap óta hivatalos: a felsőoktatási intézményekben hiányszakmákat (elsősorban műszaki mérnökképzés,  háziorvos és óvodapedagógus) tanuló szombathelyiek juthatnak támogatáshoz. A tervek szerint a kedvezményezett tíz hónapon keresztül havi ötvenezer forintot kaphatnak.
 
A járási hivatal látja el az okmányirodai feladatokat, így a Bejczy utcai épületet is az bérli, évi tízmillióért. Korábban Szombathely város húszmillióért bérelte, de mivel a tulajdonos az önkormányzati tulajdonú Szova, most tízmillió pluszbevételhez jut a város, értékelte a változást Puskás Tivadar.
 
Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) tájékoztatása szerint összesen 1,3 milliárd értékű fejlesztési elképzelés valósulhat meg a közeljövőben. A szociális városrehabilitációs pályázat elemei 412 millió forintot tesznek ki, és 900 milliós KEOP-pályázattal is készül a város. Energetikai épületkorszerűsítésre várják a támogatást, három ingatlanhoz, ezek a Városháza, a Neumann János Általános Iskola és a Csodaország Bölcsőde.
 
Nem csak az alapító okiratot, de a nevét is módosították a Szombathelyi Televíziónak: mostantól Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek hívják. A lapindítással kapcsolatban Lazáry vázolta a helyzetet: mivel az önkormányzat a Promeddel felmondta a szerződést, jelenleg Szombathelynek nincs önkormányzati hetilapja. „A Promed Kft.-ről közben kiderült, hogy nincs jogosultsága arra, hogy Savaria Fórum néven lapot adjon ki”, mondta a fideszes alpolgármester. Az önkormányzat a jövőben nem is akar külső céget megbízni a hetilap kiadásával, „a tévé ügyvezetője meg fogja tenni azokat a lépéseket, hogy mielőbb ki lehessen adni”, amint a szükséges engedélyeket beszerezték.