Intenzív havazást és közlekedési nehézségeket jósolnak Vas megyében

2015.02.06. 09:01

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján ma ónos eső, hófúvás és intenzív havazás is nehezítheti a közlekedést számos megyében - tudtuk meg a Magyar Közút kommunikációs szóvivőjétől.

Riasztás van érvényben ónos eső miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyére vonatkozóan.

Intenzív havazás miatt Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést a szakemberek, ezekben a térségekben akár 10-20 centiméternyi friss hóra számíthatnak az autósok.

További nehézségeket okozhatnak még Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében a viharos erejű, akár 70 km/órás széllökések nyomán kialakuló hófúvások is.

Az Útinform péntek reggeli összesítése alapján az ország déli területein csapadékos az időjárás. Bács-Kiskun megyében Kiskőrös és Kecskemét környékén, Baranya megyében Pécs és Mohács tájékán ónos eső esik. Zala, Somogy és Tolna megye egyes területein havazik, illetve szállingózik a hó vagy havas eső esik. Békés és Csongrád megyében eső esik. 

A látási viszonyok mindenhol jók, de Zalaegerszeg, Paks és Szekszárd környékén párás a levegő. Az északnyugati országrészt leszámítva az északkeleti szél sokfelé megerősödött az elmúlt órákban.

Több száz munkagép folyamatos rotációban végzi a szükséges munkákat. Az autópályák és főutak burkolata túlnyomórészt száraz, a csapadékos területeken vizes, sónedves az úthálózat. Somogy és Zala megye déli területein a mellékutakon egyelőre téliesebbek az útviszonyok, Kiskőrös tájékán pedig az ónos eső nyomán számíthatnak az autósok síkos útszakaszokra.

Intenzív havazás esetén időszakosan lehetnek télies útviszonyok. Ezt tetőzheti, ha a nagyobb mennyiségű friss havat 60-70 km/órás széllökések kísérik.

A munkavégzés idejére a közlekedők türelmét kérik. A www.utinform.hu weboldalon az aktuális forgalomkorlátozásokról folyamatosan tájékozódhatnak. 

 

.