Külföldi sajtó Magyarországról - Magyarország a Berliner Zeitung összeállításában

2011.08.25. 12:29

A Berliner Zeitung csütörtöki kulturális mellékletében összeállítást közölt, amely szerint erősödnek az antiszemita tendenciák a kelet- és közép-európai filmgyártásban.

A cikk szerzője, Hans-Joachim Schlegel az írás bevezetőjében Magyarországra utalt. Emlékeztetett arra, hogy egy zsidó származású magyar filmproducer - aki a kilencvenes évek elején tért vissza Budapestre - a 2011-es Berlinálén azt mondta, valószínűleg újra el kell hagynia hazáját, mert "az államilag ellenőrzött médiában nem magyar szívűnek" számít. A szerző nevet nem említett.

Az írás kitért arra is, hogy az idei moszkvai filmfesztiválon Elek Judit filmrendező nem akart véleményt nyilvánítani a holokauszt-túlélő ás irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre azon korábbi véleményéről, amely szerint Magyarországon "az antiszemiták lennének a hangadók". A szerző szerint ez nem is csoda azok után a támadások után, amelyek Tarr Bélát érték a Berlináléról történt visszatérése után egy kritikus hangvételű interjú miatt.
A szerző állítása szerint Magyarországon különösen a szélsőjobboldali rockegyüttesek és televíziók uszítanak a romák és a zsidók ellen. (http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/kultur)
 

.