Kullancsbetegség - megelőzhető?

2016.03.23. 15:51

Itt a tavasz és elkezdődött a kullancsszezon.

 Vas megyében a babesiosis - magyar neve egyelőre nincs, sokan kullancsbetegségnek hívják - főleg tavasszal fordul elő és a kutyákat veszélyezteti.

A babéziózis, latin nevén babesiosis egy kullancsok által terjesztett, egysejtű parazita által okozott súlyos betegség, mely nálunk elsősorban a kutyákat veszélyezteti. Sokan összetévesztik a szintén kullancsok által terjesztett Lyme-kórral. A babéziózis egyértelműen orvosi vészhelyzet, mely késlekedés nélküli, azonnali beavatkozást igényel. A betegség egyik óráról a másikra hirtelen felszökő igen magas lázzal és általános elesettségi állapottal jár. A babéziózis legfőbb szezonja a tavasz és az ősz, de hűvös nyarakon és enyhe teleken is gyakori. Azonnal megkezdett, szakszerű kezeléssel jó eséllyel gyógyítható. Forrás: https://hu.wikipedia.org

 

A kórokozó – egy vérparazita – kullancs csípése által terjed. A szervezetbe jutva a vörösvértestekben szaporodik, azokat tönkreteszi. Két-három nap lappangási idő után specifikus tünetei, a kezdeti bágyadtság, láz, étvágytalanság; de jellemző még a véres, kólaszerű (vagy híg kávészerű) vizelet, valamint később sárgaság is jelentkezhet. A besárgult, elfekvő állatok ilyenkor infúziót kapnak, de sokszor az intenzív kezeléssel sem menthetőek meg.

Védőoltással megelőzhető a babesiosis
Magyarországon ma már elérhető egy új, babesiosis elleni védőoltás.
A gyártó cég 97%-os hatékonyságot ígér, ami azt jelenti, hogy ezeknél az állatoknál nem, vagy olyan enyhén zajlik le a fertőzés, hogy az érzékelhető klinikai tüneteket nem okoz.

Az első védőoltást bármelyik, fél évesnél idősebb kutya megkaphatja, utána 1 hónap múlva meg kell ismételni.
Az emlékeztető oltás utáni védelem 6 hónapig tart, tehát a vakcinázást félévente érdemes elvégezni. Ilyenkor már elég egyetlen alkalom.

Az oltás optimális időpontja a kullancsinvázió kezdete előtt 1 hónappal.
A betegség gyakorisága és veszélyessége miatt, nagy jelentősége lehet az új vakcinának.

 

.