Infokommunikációs akadálymentesítés a győri múzeumban

2014.06.24. 10:57

Többfunkciós oktatótérrel és információs-kommunikációs technikai pontokkal bővült az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert mintegy 50 millió forintos támogatásból a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. A projekt lezárásáról kedden tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

A projektben megvalósult fejlesztések eredményeként a Váczy Péter Gyűjtemény minden látogatója számára - legyen fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű - lehetővé teszi a múzeum látogatását és közművelődésben való részvételét.

A beruházás része volt, hogy - a műemlék épület csekély mértékű átalakításával - a mozgássérültek számára is bejárható legyen a múzeum, illetve hogy külön mosdóhelyiségeket alakítsanak ki számukra.

A múzeum infokommunikációs akadálymentesítését hangostérkép, Braille-feliratok, valamint az értelmi sérülteket is segítő piktogramok támogatják.

A Váczy Péter Gyűjtemény első kiállítási tere a kerekes székesek által is használható, információs térként is működik, ahol tájékoztatják a látogatókat az épület és a gyűjtemény történetéről, a gyűjtőről és a műtárgyakról is.

A projekt 2012 őszi indulásakor a múzeum azt közölte: a fejlesztést az is szükségessé tette, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásokat jelenleg a kiállítóterekben, nyáron pedig a nyitott belső udvaron tartják, de a műtárgyvédelmi szabályok nem teszik lehetővé a kreatív foglalkozásokat a műtárgyak közvetlen közelében.

.