Pénteken avatják fel az új abdai Radnóti-szobrot

2014.11.06. 13:18

Péntek délután avatják fel az új Radnóti-szobrot Abdán, az alkotást tavaly egy eltévedt autós döntötte le.

A régi szobor részletekig hű mását csütörtökön délelőtt emelték helyére, a pénteki avató ünnepséget a költő halálának 70. évfordulója, november 9. alkalmából tartják.

Domanyik Eszter, a győri városháza sajtófőnöke az MTI-nek korábban elmondta: az eredetileg Melocco Miklós által készített szobor
újraalkotásának és a tereprendezésnek mintegy 15 millió forintos költségét - a korábbi ígéretének megfelelően - a megyeszékhely önkormányzata állta; ennek részeként olyan erős megvilágítást kap az alkotás, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer ilyen baleset.

Mint arról az MTI akkor beszámolt, tavaly november közepén döntötte le egy autós a műalkotást. A szobor kettétört, nem volt javítható. A tettest, egy 24 éves pápai férfit, aki egy szórakozóhelyre tartva tévedt el éjszaka a sűrű ködben, közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság. 

Az eset után napokkal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot. A művész akkor az MTI-nek elmondta, hogy a mai eljárásokkal tökéletes, az eredetivel milliméteres pontossággal megegyező másolat jöhet létre.

Radnóti Miklós (1909-1944) szobrát Győr és Abda határában 1980-ban állították fel azon a helyen, amelynek közelében a költőt más zsidó foglyokkal együtt egy halálmenetben agyonlőtték.

.