Látni akarja a Himnusz eredeti kéziratát?

2016.01.19. 16:33

Csak Lentiig kell mennie.

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének eredeti kéziratát mutatják be a magyar kultúra napján be Lentiben, a Városi Művelődési Központban.

A város önkormányzata és intézményei kiemelt programsorozattal ünneplik a magyar kultúra napját - mondta el Tüske Adrián, a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke az MTI-nek.

A Himnusz eredeti kéziratát bemutató kiállítás pénteken délelőtt nyílik meg a Városi Művelődési Központ Bánffy termében. A 18 órakor kezdődő városi ünnepségen a polgármesteri köszöntőt követően Fáy Péter, a Kölcsey család leszármazottja tart előadást, majd Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) különgyűjteményi igazgatója beszél a Himnusz kéziratáról - ismertette Tüske Adrián.  

Hozzáfűzte: a városi könyvtár a rendezvénysorozathoz kapcsolódó szavalóversenyt, irodalmi és fotós pályázatot hirdetett. Az versenyek eredményhirdetésére a városi ünnepségen kerül sor, a díjazottakat a Szivárvány Kamarakórus műsorával köszöntik. 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint a Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 

A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg, a kéziraton még szereplő "a Magyar nép zivataros századaiból" alcím nélkül. Kölcsey munkáinak első kötetében (1832-ben) a Himnusz már a szerző által adott alcímmel jelent meg.  

Kölcsey Ferenc külön lapokra írta, és kéziratcsomagokban gyűjtötte a verseit. A Himnuszt tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint száz esztendővel később, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába. 

A Himnusz eredeti kéziratát január 22-23-án rendhagyó kiállítás keretében mutatják be Lentiben.

Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár

.