Hirdetés

A Bakony Néptáncfesztiválról hozott díjat az NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes

2014.11.18. 10:39

Hirdetés

Az elmúlt hétvégén rendezték Ajkán a XX. Bakony Néptáncfesztivált. A tucatnyi hazai csoport, valamint erdélyi és szatmár megyei hagyományőrzők részvételével zajló eseményen két gárda is képviselte Vas megyét. Az NyME-SEK produkciójával az egyik különdíjat is elhozta Szombathelyre.

Szökős Néptáncegyüttes 

Több évtizedes múltra tekinthet vissza az a néptáncos találkozó, melyből idén a huszadikat rendezték Ajkán. A Bakony Néptáncfesztiválon résztvevő tizenkét együttes elsősorban a Dunántúlról sereglett össze az idei esztendőben, de Budapestről, a Hajdúságból és Erdélyből is akadtak magukat megméretni kívánó táncosok. Vas megyét a gencsapáti Ispiláng, valamint a szombathelyi Szökős együttesek képviselték.

A fesztivál szakmai mércéje a Kárpát-medence tánchagyományának minél hitelesebb, a gyökerekhez a lehető legjobban visszanyúló színpadi megfogalmazását állítja a középpontba. A résztvevőknek erről a mély és alapos folklórismeretről, s persze a minél élményszerűbb színpadi  előadásmódról kellett tanúbizonyságot tenniük.

A szombathelyi Szökős Néptáncegyüttesnek ez kiválóan sikerült, hiszen a négytagú zsűri a Martin György Néptáncszövetség különdíjával jutalmazta a csapat produkcióját. A Szökős táncosai két műsorszámmal léptek közönség elé – az „Áll a virgina a tápai Budligyárban” című koreográfia a Csongrád megyei Tápé táncait mutatta be a közönségnek, korabeli tekerőlant-duda kísérettel megidézve a bő száz esztendővel ezelőtti mulatságok hangulatát, melyeket akkoriban a Budligyár nevű kocsmában tartottak Tápén. Az együttes másik produkciója aSámsoniak című kamaradarab volt, mely néhány jóízű anekdota keretében mutatta be az erdélyi Szilágysámson páros táncait. Molnár Péter és Takács Ádám koreográfiáiban a zsűri kiemelte a táncosok stílusos és ízes előadásmódját, valamint az igényes zenei és koreográfiai megformálást. A fesztivál első díját a győri Rába Néptáncegyüttes nyerte.

Szökős Néptáncegyüttes

.