Négynapnyi kemping Sopronban - VOLT Fesztivál 2005

alon

2005.06.05. 09:27

Idén első alkalommal lesz négynapos a VOLT Fesztivál. A gyakorlatban ez több színpadot, zenekart, egyebeket jelent. Vagyis a lehetőségek és a választék bővülését, amit mindig csak üdvözölni lehet. Még a finnyásabbak is találnak maguknak valót Sopronban július 6-9. között.

Persze a legjobb ebben a sűrűsödő kavargásban, hogy az új zenékbe csak úgy belecsöppenhetünk. Hogy szinte tőlünk függetlenül, maguktól történik a buliból buliba tartás. Meg amit az ilyesmi magával szokott
hozni.

Blues, rock és metál

Igen, szélesedik a kínálat, ami főként az eddig kevéssé felülreprezentált bluesos vonulatot fogja érinteni. Hobo Blues Band, Deák Bill Gyula, Takáts Tamás Dirty Blues Band. Ez bizonyára az idősebb generációk sűrűbb felbukkanását vonja majd maga után. Hozzájuk hasonlóan szintúgy előszörre tapodja a VOLT Fesztivál deszkáit az Edda Művek. Ők egyébként a fennállásuk 25. évfordulóját ünneplik idén, szóval lesz múltidézés dögivel.

De hogy a gityókból előcsalt fémzene hívei idén sem maradnak pogóra és különböző hajrázási technikákra késztető hanghatások nélkül, az is biztos. Erről számos csapat tehet majd, mindet nem is sorolnánk, csak merítésképpen a jóból: Alvin és a Mókusok, Junkies, Prosectura, Greedy Fly, Superbutt, Hippikiller, Supernem, Leukémia stb. És persze a felsőbb ligában is éllovas Tankcsada tömörít majd sokakat a Nagyszínapd elé a zárónapon.

Tágan vett popzene

Átevezve poposabb vizekre, azonmód felbukkan a honi könnyűzene krémje, élgárdája. Így Ákos is, aki a Szigettel ellentétben itt már másodszor lép fel az adott nap nagyszínpadának főprodukciójaként. Van, aki kétszer is megmutatja magát: a Kispál és a Borz előbb a fesztiválnyitó csendesülős koncerttel, másnap meg a klasszikus, bemozdulósabb verzióban. És a többiek (kiknek érdemeit hosszan taglalhatnánk, de most elégedjünk meg egy lazább "teljesség igénye nélküli" felsorolással): Európa Kiadó, Quimby, Amorf Ördögök, Hiperkarma, Colorstar, Zagar, 30Y etc.

Külön kiemelést érdemel az friss energiáktól és egy fékevesztett MC-től sarkallt Anima Sound System, a tőlük kivált Prieger Szabolcs új, dubos, a régi animás nyomvonalon elinduló Pop Art Market projektje és a hip-hop terén kissé hiányos program két MC-lánya, közös nevükön a Ludditák. Hogy ne csak hazabeszéljünk. (Bár a Beat Dis távol marad a fesztiválról.)

Külföld belföldön nagy számmal

Végül meginvitáljuk a tortára a habot a külföldi fellépők képében. Ebből az alomból is néhányat ízelítőnek. A Thievery Corporation dolgai dubos alapú nyugis muzsikák, nagyjából mindent felölelve, ami az easy listenig címke alá betuszkolható, bár amerikaiak lévén, poposabb hangvétellel. A Stereo MC's-t talán nem kell bemutatni, ők követték el például a "Connection" házibuliklasszikust, hogy ne is a legjobb számukat említsük! Roni Size & MC Dymanite fellépésekor tavaly a Sziget adott sátrában nemcsak az oda betódult sokadalomtól pállott be a levegő, erre a drum 'n' bassre a VOLT-on se lesz másként.

A minden szempontból nívós osztrák FM 4 rádió Dj Makossa és Sugar B partijával fémjelzi önmagát, ergo ajánlatos az alvászat előtt még betévedni rájuk. Ha meg elmúltál tizennyolc (mert anélkül nincs oda belépés), a Multi Café sok príma lounge, "kávéházi", azaz nyugis muzsikái mellett teret kap több szegmense az elektronikus tánczenék tört ütemeinek is. Erről többek között a következők gondoskodnak: Café Drechsler, [re:jazz], Adam Freeland, Brazilectro Sound Systemstb.

Szóval haveri kört rábeszél, sátra(ka)t beszerez, anyagiakra gondol, túlöltözni nem kell - a többi meg adja magát, vagyis bulira fel!

 

.