Két alkotásért is drukkolhatunk a 89. Oscar-gálán

2017.02.25. 15:35

A Mindenki a legjobb rövidfilmek között indul az arany szobrocskáért.

Deák Kristóf filmrendező Mindenki című alkotása bekerült az Oscar-jelölésre esélyes tíz kisjátékfilm közé.
MTI Fotó: Kallos Bea

A Mindenki a legjobb rövidfilmek között indul az arany szobrocskáért. A fiatal rendező már ezzel is történelmet írt, hisz a díjátadón még nem jelöltek magyar alkotást ebben a kategóriában.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia idén 89. alkalommal osztja ki az Oscar-díjakat a filmes szakma legjobbjainak, 24 kategóriában. A tavalyihoz hasonlóan, az idei Oscar-gála is különösen nagy jelentőségű, hiszen két alkotásért is drukkolhatunk.

A 89. Oscar-gála legjobb rövidfilm kategória jelölések:


•    Ennemis intérieurs – Sélim Azzazi (francia)
•    La Femme et le TGV – Timo von Gunten és Giacun Caduff (svájci)
•    Mindenki – Deák Kristóf és Udvardy Anna (magyar)
•    Silent Nights – Aske Bang és Kim Magnusson (dán)
•    Timecode – Juanjo Giménez (spanyol)

 

Valamint a Vörös teknős című animációs film révén is képviseltetik magukat a magyarok Los Angelesben, amelynek a kifestését és a rajzok többségét a Kecskeméti Animációs Stúdióban végezték. Michaël Dudok de Wit filmje a Zootropolisszal, a Kubo és a varázshúrokkal, a Vaianával és az Életem Cukkiniként című alkotással versenyez.

Az Oscar-gála történelmében most először van magyar jelölt a kategóriában

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült rövidfilm rendezője beírta magát a történelembe, hisz az Oscar-díj alapítása óta mind ez idáig egyszer sem volt  magyar alkotást ebben a kategóriában.

 

A 25 perces Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat a gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces filmben Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új általános iskolába kerül, ahol összebarátkozik egy osztálytársával, Lizával (Hais Dorottya). Mindketten szerepelnek az iskola híres kórusában, ám szembekerülnek a karrierista kórusvezető tanárnővel, Erika nénivel (Szamosi Zsófia), aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik.

Az alkotás producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.

 

Részlet Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből

A rövidfilm tavaly márciusban, a Friss Hús Budapest fesztiválon debütált a magyar közönség előtt. Számos díjjal jutalmazták már, 2016 júniusában elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.

 

.