Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Július 14-22.

2018.06.27. 11:20

A rendezvénysorozat idén már 34. alkalommal kerül megrendezésre.

Idén 100 éve mutatták be Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. A ősbemutató jubileuma alkalmából nem csak egy különleges előadás szemtanúja lehet majd a szombathelyi közönség, hanem a július 14-22. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál teljes programjában jelentős szerepet fog kapni a szerző ezen meghatározó műve.

A jelenlegi formájában már 34. alkalommal megvalósuló rendezvénysorozat középpontjában a kezdetektől fogva Bartók Béla, méltán világhírű zeneszerzőnk életműve áll. A szeminárium gerincét mesterkurzusok és szakmai előadások adják, míg a fesztivál programkínálatát változatos koncertek, kiállítások, táncház és idén először családi nap is színesítik.

A szeminárium elsődleges célja, hogy szakmai fórumot teremtsen a mesterkurzusok, világ minden tájáról érkezett résztvevőinek. Ennek eredményeképp az ide látogató előadóművészek és karmesterek nemcsak a kortárs művek autentikus előadásmódját sajátíthatják el, hanem Bartók különleges zenei világának, összefüggéseiben való megértése által, annak értő művelőivé válhatnak; így járulva hozzá a bartóki örökség megőrzéséhez világszerte.

A fesztivál, mely a szélesebb közönség számára is nagyszerű programokat kínál, július 15-én egy hamisítatlan táncházzal nyitja meg kapuit a szombathelyi Fő téren, melyre minden táncos lábú zeneszeretőt várnak, a legfiatalabbtól a legidősebbig.

A kurzusvezető professzorok - immár hagyományosan - szólókoncerteken adnak számot lenyűgöző tudásukról, melyekre idén valódi zenei csemegékkel is készülnek a művészek. Július 17-én, kedden este Ittzés Gergely fuvolaművész koncertezik a zeneiskola Tibold Iván termében, műsorra tűzve több saját szerzeményét és egyedülálló átiratát is.

Másnap, szerdán pedig Balog József, generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája lép színpadra, a koncert második felében előadva Vidovszky László: Schroeder halála című művét. A preparált zongorára készült kompozícióhoz a zongoristán kívül három asszisztens szükséges, akiknek legalább olyan virtuóz módon kell közreműködniük az előadásban, mint az előadóművésznek.

A Hamar Zsolt által vezetett karmesterkurzus zárókoncertjén, a kurzuson résztvevő karmesterek lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhassanak a nagyérdemű előtt. A koncert műsora egy különleges zenei utazásra invitálja a hallgatóságot, mely során a Táncszvit jellegzetes népzenei motívumvilágából elindulva, az amerikai emigráció éveinek két legmeghatározóbb alkotásáig jutunk el, ami nem más, mint a szerző utolsó befejezett műve, a 3. zongoraverseny – Fejes Krisztina előadásában -, valamint a Concerto.

Érdemes lesz ellátogatni a fuvola-, a dal és opera-, valamint a zongora mesterkurzus ingyenes zárókoncertjeire is július 20-án, melyeken az egyhetes műhelymunka legjobb produkciói csendülnek majd fel.

Az idei program újabb színfolttal gazdagodott, hiszen 2018-ban első alkalommal Családi nappal várják a szombathelyi közönséget július 21-én. A Gayer parkban egész nap színes programokkal, vidám hangulattal garantáljuk a tartalmas kikapcsolódást, ahol a család minden tagja megtalálja a kedvére való programot.

A családi nap estéjén különleges jazz estre várja az érdeklődőket az Oláh Dezső Trió. A koncerten Bartók Béla, eredetileg zongorára írt Román népi táncok című művének, zongora-dob-bőgő adaptációja hangzik el.

Idén rendhagyó módon a Nemzetközi Bartók Fesztivál záróhangversenye egyben az Iseumi Játékok nyitóhangverseny is lesz. Az előadás különlegessége, hogy Hamar Zsolt vezénylése mellett, a rendezői debütálásának is szemtanúi lehetünk, melyben a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett a legkiválóbb énekművészek lesznek a segítségére. Bartók: A kékszakállú herceg vára című művének főszerepeiben Cser Krisztiánt, illetve Komlósi Ildikót üdvözölhetjük, akit a Bartók-opera Juditjának egyik legszakavatottabb tolmácsolójaként tartják számon a világban. A koncert második felében pedig Poulenc: La voix humaine című, hazai színpadon csak ritkán látható operája elevenedik meg Váradi Zita előadásában.

További információ:
www.filharmonia.hu

.