Hirdetés

Két opera csendül fel az Iseumi Játékok nyitásaként

Két opera csendül fel az Iseumi Játékok nyitásaként

2018.07.22. 00:07

Ami még jön: A Férfi és a Nő

Hirdetés

Idén 34. alkalommal adott apropót a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál a klasszikus zene hozzáértő művelőinek, hogy összegyűljenek és több mint egy héten át együtt gondolkozzanak, tanuljanak nem csak Bartókról, hanem magáról a zenéről és kicsit önmagukról is. Mindebben olyan világhírű, elismert mesterek voltak segítségükre, mint Komlósi Ildikó, Hamar Zsolt, Balog József és Ittzés Gergely.

Az ő iránymutatásuk által a hallgatók napról napra közelebb kerülhettek a bartóki zene megértéséhez. A szeminárium Bartók Béla ámulatba ejtő örökségének ápolását tűzte zászlajára és biztosak lehetünk benne, hogy a közel 50 hallgató, akik a világ minden tájáról érkeztek Szombathelyre, továbbviszik munkájukban az itt elsajátított tudást.

A Filharmónia Magyarország Bartók Szemináriuma azonban nem csak a szakmának szól, hanem a közönséghez is közel viszi a zenét. A fesztivál hagyományaihoz híven lehetőséget ad a karmesterkurzus növendékeinek, hogy megmutassák tudásukat a nagyérdemű előtt is. Ebben az évben Hamar Zsolt - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója – instruálta az ifjú dirigenseket és beavatta őket a karmesteri hivatás szakmai titkaiba.

A Savaria Szimfonikus Zenekarral egész héten át gyakorolták Bartók remekműveit, hogy a kurzus zárásaként július 20-án este 19 órakor a Bartók teremben debütáljanak a közönség előtt is. Ki tudja, melyik fiatal lesz a jövő Maestroja, kivel találkozhatunk még sokaknak egy életre szóló élményt adó hangversenyeken? A koncert különlegességét így jellemezte egy nyilatkozatában Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója: „A karmesterek szinte egymás kezébe adják a pálcát a darab közben és csukott szemmel figyelhetjük, hogy vajon történt-e változás a műben, egy új koncepció érkezett vagy észre sem vesszük a változást, a zene harmonikusan áramlik tovább.”

A különleges koncertek sora nem ér véget pénteken, hiszen a fesztivál zárásaként és az Iseumi Játékok nyitásaként július 22-én a „Férfi és nő” címmel két opera csendül fel az Iseum Savariense impozáns környezetében. Poulenc: Az emberi hang című operáját Váradi Zita tolmácsolásában hallhatjuk. Majd ezt követően Bartók egyetlen operáját, az idén 100 éves A kékszakállú herceg várát láthatja a közönség, mely a Bartók Szeminárium és Fesztivál központi témája.

Az est igazi kuriózum, hiszen Hamar Zsolt rendezőként debütál méghozzá egy igazán rendhagyó és rendkívül érdekes megközelítéssel mutatja meg a hallgatóságnak, hogy ő maga miként látja Kékszakállú és Judit történetét. 

Koncepciójáról így mesélt Hamar Zsolt, aki a rendezői szék mellett a karmesteri dobogón is része lesz ennek a kihagyhatatlan estének: "Értelmezésem szerint a Kékszakállú herceg vára maga a ZENE, ahová Kékszakállú bezárkózik, ahova menekül önmaga és a világ elől... Ha pedig a vár a zene szimbóluma, akkor természetes módon annak színpadi megfelelője nem lehet más, mint maga a Zenekar.

Éppen ezért – kihasználva az Isis Szentély gyönyörű homlokzatát, mely magától értetődő módon kínálja magát, mint a külső világ diadalmas gazdagságának szimbólumát – a Zenekar e grandiózus oszlopcsarnok előtt helyezkedik el.". Ki mást is képzelhetnénk el Judit szerepében, mint Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekesnőt, aki ennek a szerepnek a legavatottabb ismerője és akinek a neve garancia arra, hogy egy felejthetetlen koncertélménnyel térjünk haza.

A művésznő partnere ezúttal Cser Krisztián lesz. A fesztivál programjaként egy pódiumbeszélgetés alkalmával Komlósi Ildikó mesélt a résztvevőknek Judit szerepéhez kapcsolódó érzéseiről, aminél jobb ajánlót megfogalmazni sem lehetne: „Judit ereje egy belső lüktetés és dobogás, amit nem engedek el, mert szükségem van rá.

Mindig azt szoktam mondani, hogy együtt nőttünk föl, kéz a kézben megyünk előre és még mindig tanulok tőle és ez erőt ad ahhoz, hogy meggyőződéssel, igaz hittel álljak ki még mindig a 177. előadásra is. Itt megszületett egy gyönyörű koncepció, ami már megint izgatja a fantáziámat. Szerintem a megújulás, ami ebben a szerepben a nagyon nagyon fontos és ezért ennyire erős.”

Ottjártunkkor már folytak a darab világításpróbái.

Részletek: www.filharmonia.hu, jegyek a Jegymester.hu oldalon válthatók.

.