A 20. Lamantin Jazz Fesztivál programja

2019.06.17. 17:09

Bartók zenéjére is improvizálnak Szombathelyen a 20. Lamantin Jazz Fesztiválon

Bartók Béla műveire is improvizálnak Szombathelyen 20. Lamantin Jazz Fesztiválon és a hozzá kapcsolódó 17. Lamantin Improvizációs Tábor zenészei és fellépői június 23. és 29. között - közölték hétfőn a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a szervezők.

Tímár Péter főszervező elmondta: hatvan fellépő, tizenhat koncertet ad a fesztiválon, a hazai és a nemzetközi dzsesszélet kiválóságait hallhatja és láthatja a közönség.
Hozzátette: a koncertek sora az eddigi hagyományok szerint az improvizációs tábor tanári karának közös koncertjével kezdődik, vasárnap a Weöres Sándor Színházban a Lamantin Klubban, hétfőn pedig ugyanitt lép a színpadra a Sárik Péter Trió, amelynek improvizatív zenéje Bartók Béla műveiből táplálkozik.
 

Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai dzsesszre, mint Bartók a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják és végtelen teret adnak az improvizációnak - jegyezte meg.
    

Kedden ad koncertet a Borbély Mihály Polygon elnevezésű formáció. Borbély Mihály a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a dzsessz hazai programkínálatának egyik legfontosabb helyszíne a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor,  utóbbinak egyik alapítója és egykori tanára is.
Ugyancsak kedden este hallhatja a szombathelyi közönség Liane Carrollt, a dzsessz és a soul brit "nagyasszonyát", aki nemcsak nagyszerű énekes, de kiváló zongorista is. Őt követi a Németh Trio Ferenc, Wolfgang Muthspiel és Tzumo Árpád alkotta trió, ők a bostoni Berklee College of Music diákjai voltak, nemzetközileg is elismert zenészeknek számítanak.
    

Szerdán a Juhász Márton Quartet játszik.

Csütörtökön ismét a bluesé lesz a főszerep, Kenny "Blues Boss" Wayne ül a zongorához a szombathelyi Művelődési és Sportház színpadán. Őt követi Pribojszki Mátyás szájharmonikás Jumping Matt and his Combo feat. Custom Big Band kíséretében. Végül a bluesnapot a New Orleansból érkező Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen koncertje zárja.

Pénteken Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra lép fel.     
Június 29-én szombaton délután hagyományos módon az improvizációs tábor több mint 120 hallgatójának és tanárainak közös koncertje zárja majd a fesztivált.

 

.