A Múzeumok éjszakájának kiemelt helyszíne lesz idén Szombathely

2019.06.14. 08:27

Többek között nyomozós nyereményjátékkal, cellatúrával, interaktív bírósági tárgyalással várják az érdeklődőket.

A Múzeumok éjszakájának kiemelt helyszíne lesz idén Szombathely, ahol új kiállításokkal, nyomozós nyereményjátékkal, cellatúrával, interaktív bírósági tárgyalással és különleges zenekari programokkal is várják június 22-én az érdeklődőket.

A szervezők közleménye szerint a Múzeumok éjszakájának idei szlogenje, az Utazás - Élmény - Múzeum, a közgyűjtemények kincseinek megismerése mellett az utazás és a digitalizáció témáját is a középpontba helyezi,
    

Mint írják, aki Szombathelyet, az idei rendezvénysorozat "fővárosát" választja, az a Savaria Múzeumban ezen a napon nyíló Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállításon Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetét ismerheti meg. Ugyanitt a látogatók találkozhatnak a Szépművészeti Múzeum digitális mintaprojektjével is, az utazó laborban pedig  meg is nézhetik, hogyan történik a digitalizáció a gyakorlatban.
    

A Szombathelyi Képtárban performance fogadja az érkezőket, majd a kortárs vizuális művészet digitális eszközei kerülnek fókuszba. Kamarakiállítás nyílik harminc év alatti művészek munkáiból, akikkel a helyszínen beszélgethetnek az érdeklődők, egy mobilapplikáció segítségével pedig izgalmas, nyomozós nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak a látogatók.
    

A Smidt Múzeumban este megnyíló Egy szelet Szombathely című kiállítás a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja a látogatókat.     
     

Az Iseum Savariense történelmi és mitológiai utazásra csábító programsorozatában ókori épületek 3D-s rekonstrukciói ejtik majd ámulatba a közönséget, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában pedig restaurátorműhelyekbe is bepillanthatnak az érdeklődők. Az egykori vármegyei börtön épületében természetesen ezúttal sem marad el a népszerű "cellatúra" sem, melynek keretében a pincében korabeli kínzó- és kivégzési eszközök láthatók.
    

A Szombathelyi Törvényszéken interaktív bírósági tárgyalásokat tartanak: ezen az éjszakán bárkiből válhat egy időre vádlott vagy tanú, előadások elevenítik fel a középkori boszorkányperek és a tanácsköztársaság idején túszul ejtett bírák történetét. 
    

A bíróság folyosóján lézerlövészet növeli az izgalmakat, de bemutatják azt is, hogyan dolgoznak a vasi helyszínelők. A kurblitól az érintőképernyőig címmel távközlési eszközökből nyílik kiállítás, az Áldozatsegítő Központ pedig a napjainkban gyakori internetes zaklatásokról szervez tematikus programot.
     

A MÁV és a GySEV megnyitja mozdonyjavító műhelyét és a legkorszerűbb technikával felszerelt forgalomirányító központját az érdeklődők előtt. A régi, forgalomból már kivont és a legújabb mozdonyokra is fel lehet szállni, az üzemirányító központban pedig egy mini vasúttörténeti kiállítás röpíti vissza a látogatót a vonatközlekedés múltjába.
    

A Savaria Szimfonikus Zenekarnak ezen az esten bárki "dirigálhat", vagy akár a zenészek közé is beülhet. Interaktív minikoncerteket rendeznek a közönség bevonásával, a zenészek megmutatják hangszereiket és körbevezetik a látogatókat az egykori zsinagóga - ma Bartók Terem - épületében, a rézfúvósok előadásában pedig "toronyzenét" is hallhatnak a Múzeumok éjszakáján résztvevők.

.