Februárig látható Rubens- és Van Dyck-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2019.10.29. 20:50

Rubens- és Van Dyck-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban 2020. év elejéig látható.

Megnyílt a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora című nagyszabású kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, kedden Budapesten.

A tárlat a 17. századi flamand festészet kiemelkedő alkotásain keresztül mutatja be, hogy mit gondoltak az akkori emberek a művészetről, a világról, a múltjukról, hagyományaikról és történelmükről, mindennapjaikról és a Teremtőről - mondta a megnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Hozzáfűzte:

a kiállítás mintegy 120 művet vonultat fel, köztük Rubens több mint 30 alkotását, valamint Van Dyck Stuart Mária Henriettát ábrázoló portréját, a Szépművészeti Múzeum friss szerzeményét. A kiállításhoz a világ negyven jelentős köz- és magángyűjteményből érkeztek művek Budapestre.

Az ünnepi megnyitón jelen volt II. János Ádám, Liechtenstein hercege, akinek bécsi magángyűjteménye 18 alkotást kölcsönzött a kiállításhoz.

Baán László, a múzeum főigazgatója kiemelte: a kor, amelynek festészetét bemutatja a kiállítás, Európa történetének és művészetének egyik legforrongóbb időszaka. A 16. század végétől a 18. század közepéig terjedő időszakban egyszerre van jelen a nagyszabású építés és a dühödt rombolás.

A kor vallás- és polgárháborúinak sok millió ember esett áldozatul, másfelől az időszak számtalan géniuszt és remekművet adott az emberiségnek, köztük az új kiállításon megismerhető alkotókat és alkotásokat is - mondta.

Tátrai Júlia kurátor hangsúlyozta: a kiállítás egyik nem titkolt célja rácáfolni az évszázados sztereotípiákra - hiszen a közvélekedés Rubenst szinte kizárólag testes női aktok festőjeként tartja számon -, és minél árnyaltabban bemutatni a festő életművét, amely alapjaiban határozta meg a korabeli Európa teljes művészetét.

A tárlat február 16-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

.