Megvan a Szarajevó Filmfesztivál fődíjasa

MTI

2021.08.20. 13:02

A pénteken záruló fesztiválon 84 film versenyzett négy kategóriában.

Sebastian Meise A nagy szabadság (Grosse Freiheit) című drámája nyerte el a Szarajevó Filmfesztivál legjobb egészestés filmjének járó fődíját, a Szarajevó Szívét - közölték a szervezők csütörtök este.

A film főszereplője egy homoszexuális férfi, aki a második világháború utáni Németországban újra és újra börtönbe kerül a hírhedt 175-ös paragrafus alapján. A díj átvételekor Sebastian Meise azt mondta, hogy szívhez szóló filmet akartak készíteni, és ez sikerült is, így a Szarajevó Szíve-díjat nagyon testhezállónak érzi.

Dokumentumfilm kategóriában Az ellenállás látképei című szerb-német-francia alkotást díjazták, a legjobb rövidfilm a horvát Minden, ami következik lett, míg a diákfilmek közül a Nyári tervek című román film érdemelte ki a fődíjat.

A legjobb rendezőnek járó díjat a szerb Milica Tomovic vehette át Kelták című alkotásáért. A legjobb színész A nagy szabadság egyik főszereplője, Georg Friedrich lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjon A domb, amelyen anyaoroszlánok üvöltenek című francia-koszovói koprodukció szereplői, Flaka Latifi, Era Balaj és Urate Shabani osztozhattak.

A tiszteletbeli Szarajevó Szíve-díjat Wim Wenders német rendező vehette át.

A pénteken záruló fesztiválon 84 film versenyzett négy kategóriában.

.