Woody Allen filmjével nyit a Febiofest Prágában

MTI

2021.09.08. 19:02

Az egyhetes rendezvényen most több mint száz filmet láthatnak az érdeklődők, az utóbbi évek legérdekesebb, legsikeresebb alkotásait a világ számos országából.

Woody Allen Rifkins Festival című alkotásával nyílik meg szeptember 17-én Prágában a Febiofest nemzetközi filmfesztivál. A 28. szemle záróestjén, szeptember 24-én pedig a The Father című Oscar-díjas alkotást mutatják be, amelynek főszerepét Anthony Hopkins alakítja - közölték a fesztivál rendezői Prágában, sajtótájékoztatón.

A Krisztián-díjat, amely a népszerű prágai szemle fődíja, az idén Jirí Lábus cseh színész, Bozidara Turzonová szlovák színésznő, valamint Mike Downey brit filmproducer kapja, mindnyájan a filmszakmában nyújtott rendkívüli teljesítményük elismeréséért.

Az egyhetes rendezvényen most több mint száz filmet láthatnak az érdeklődők, az utóbbi évek legérdekesebb, legsikeresebb alkotásait a világ számos országából.

Nagy érdeklődés előzi meg Zdenek Jirásek cseh rendező Krystof című alkotásának bemutatóját, amelynek főszerepeiben Mikulás Bukovjan cseh színészt és Borbély Alexandra magyar színésznőt láthatják a nézők. A film a 20. század ötvenes éveinek első felében játszódik. A film egy kolostorban élő fiatalember története, aki először - egyebek között - segít illegálisan kijutni az embereknek a kommunista Csehszlovákiából Németországba, majd arra kényszerül, hogy a saját életéért is megküzdjön.

A versenyszekcióban, amelyben a győztes Krisztián-díjhoz 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár, hét filmet vetítenek le. Tekintettel a koronavírus-járványra, a díjakat ezúttal kizárólag cseh filmesekből és civilekből álló zsűri ítéli oda.

A neves filmszemlét hagyományosan márciusban rendezik meg, de a koronavírus-járvány miatt idén, akárcsak tavaly is, őszre kellett halasztani, és jórészt módosítani kellett a programot is.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Három évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. A járvány előtt évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítették le. A filmszemle nézőinek száma Prágában korábban évente nagyjából 80 ezer körül volt.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

.