Hétfőn kezdődik a veszprémi táncfesztivál

MTI

2022.05.20. 15:02

A jelenleg működő veszprémi fesztiválok közül a legrégebbi.

Hétfőn kezdődik és május 29-ig tart a XXIV. Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál Veszprémben - jelentette be a rendezvény fesztiváligazgatója pénteken a városban tartott sajtótájékoztatón.

Vándorfi László felhívta a figyelmet arra, hogy rendezvényük a jelenleg működő veszprémi fesztiválok közül a legrégebbi, és mára a város kiemelt fesztiváljai közt szerepel. Hangsúlyozta: Veszprém nemcsak a hagyományos, a múltban gyökerező kultúrának, hanem a progresszív kultúrának is otthona.

A fesztivál az együttműködés jegyében szerveződik, melyen a város művészeti intézményei közösen vesznek részt - húzta alá.     

Horváth Csaba művészeti vezető a programok ismertetésekor jelezte: a kortárs tánc az egyik legbefogadóbb művészeti ág, ezért rendezvényüket is az összművészetiség jellemzi majd.     

A nyitónapon fellép az extrém sportolókból és kortárs táncosokból álló Flying Bodies csoport, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is látható lesz a Lighthouse 360 fényinstallációja is.     

Góbi Rita gyerekeknek szóló előadással készül a kora reggeli ébredésről, a finn Jenna Jalonen a magyar Simkó Beatrix-szal a két nép közös gyökereiről hoz egy darabot Veszprémbe.     

A fesztiválra érkezik a kanadai koreográfus, Marie Chouinard, a francia Massala és a szintén francia Josef Nadj is. Rajtuk kívül a Szegedi Kortárs Balett, a Sub Lab Pro, a Gangaray Dance Company is színpadra áll Veszprémben.     

A fesztivál kísérőprogramjai közül az művészeti vezető kiemelte a Dresch Vonós Quartet koncertjét, a száz évvel ezelőtt született Pier Paolo Pasolini előtt tisztelgő filmvetítést, valamint azt is, hogy szombaton szakmai konferenciát is tartanak.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program programfejlesztésért felelős igazgatója elmondta, hogy a szervezők szándéka az, hogy a fesztivál "országos szinten is látható legyen a szakma számára."

.