Szombaton indul a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei évada

MTI

2022.05.21. 08:55

Ismét világsztárokkal, neves hazai művészekkel, számos bemutatóval, opera-, musical- és balettprodukciókkal, valamint koncertekkel várják a közönséget.

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója, művészeti vezetője, a szabadtéri színpad csütörtöki évadnyitó sajtótájékoztatóján kiemelte: idén is rengeteg külföldi és hazai elismert művész érkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. Céljuk, hogy színvonalas előadásaikkal - a hazai mellett - a nemzetközi közönség figyelmét is felkeltsék.

A csaknem négyhónapos programban szerepel a Tosca és az Attila című opera, a Kőszívű - A Baradlay-legenda, az Elisabeth és a Mozart! című musical, a Mária evangéliuma című rockopera, Szarka Tamás lemezbemutatója, valamint a Pink Martini együttes koncertje is.

A meghívott művészek között van Aida Garifullina, Maria Agresta, Francesco Meli, Sümegi Eszter, Bretz Gábor és Kálmándy Mihály operaénekes, Victor Solomon gospel-énekes, Pier Giorgio Morandi karmester és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese.

Ugyanakkor a sajtótájékoztatón Bán Teodora kitért arra is, hogy a le kellett mondaniuk Valentyina Liszica ukrán zongoraművész fellépését, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar június 3-ai koncertjén lépett volna színpadra.     

Elmondta, hogy a Margitszigeti Színház vezetése Ljubov Nepop magyarországi ukrán nagykövetasszony tájékoztató leveléből értesültek arról, hogy Valentyina Liszica ukrán zongoraművésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban május 9-én koncertet adott. Fellépésével Lisitsa, a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját - mondta Bán Teodóra.

Hozzátette: a színház közleményt adott ki, amelyben a Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. határozottan elutasítja a zongoraművésznő álláspontját, egyet értve Magyarország és a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával, mely minden tekintetben elítéli Oroszország - rengeteg civil áldozattal járó - Ukrajna elleni háborús agresszióját. Ezért a színház Valentyina Liszica június 3-ai margitszigeti koncertfellépését lemondta és a menedzsmentjével kötött szerződéstől elállt.

A Margitszigeti Színház saját produkciókat, dramatikus szcenírozott előadásokat hoz létre, továbbá koprodukciós konstrukcióban is dolgozik, mások mellett szakmai partnere a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Filharmonikusok.

Bán Teodóra elmondta, hogy idén többek között bemutatják Puccini Tosca című művét Francesco Meli, Sümegi Eszter és Kálmándy Mihály szereplésével, Kesselyák Gergely vezényletével. Verdi magyar vonatkozású operája, az Attila új bemutatóként tér vissza 18 év után a Margitszigetre, a címszerepben Bretz Gábor lép a közönség elé, partnere Maria Agresta olasz szoprán. Operagálát is műsorra tűznek, amelynek sztárvendége Aida Garifullina orosz szoprán, karmestere Pier Giorgo Morandi lesz.

Szente Vajk rendezésében mutatják be a Kőszívű - a Baradlay-legenda című musicalt. A Mozart! című musicalt a Veszprémi Petőfi Színházzal közös produkcióként láthatja a közönség, az Elisabeth című musical Kecskemétről érkezik, továbbá látható lesz a Mária Evangéliuma című rockopera is.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi zenés művét a műfaj kiváló művészeinek és alkotóinak közreműködésével, megújult hangzásvilággal állítják színpadra Juronics Tamás rendezésében. A LantArt Produkció előadását június 6-án, pünkösdhétfőn láthatja a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színházban.

A Béjárt Ballet kiemelt táncosának sérülése miatt a "Wien, Wien, nur du Allein" című koreográfia nem kerülhet színre. Bán Teodóra elmondta, hogy a Margitszigeti Színház hasonlóan kitűnő balett-társulatot keresett az előadás pótlására: a Maribori Balettegyüttest, amelytől idén két karizmatikus darabot láthat a közönség a Margitszigeten. A Carmina Burana és a Tavaszi áldozat előadások Edward Clug, román koreográfus modern adaptációjában kerülnek színpadra július 1-jén.

A 25. Duna Karnevál gálaműsora Juhász Zsolt rendezésében, csaknem 300 táncművész közreműködésével, június 10-én látható a szabadtéri színház színpadán.

A könnyűzenei programban Fenyő Miklós, Dés László, Geszti Péter, Caramel és a Budapest Bár mellett, az idén megtalálható a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude és a Cotton Club Singers is. Az Egyesült Államokból érkező Pink Martini 3 év után lép fel újra a Margitszigeten.

A programban évfordulókat ünneplő együttesek, művészek, klasszikus és könnyűzenei életműkoncertek és lemezbemutatók is helyet kaptak.

Szarka Tamás Esthajnal című lemezbemutató koncertjét a szerző és zenekara a Parno Graszt együttessel közösen adja elő, Reviczky Gábor színművész és Tóth Gabi énekes közreműködésével.

A margitszigeti színpadon tarja életműkoncertjét Jávori Ferenc (Fegya) a Budapest Klezmer Banddel. Emellett a Margitszigeten ünnepli a Szent Efrém Férfikar 20 éves jubileumát, 400 fős kórussal, Viktor Solomon sztárvendég fellépésével.

A 100 Tagú Cigányzenekar is a Margitszigeten ünnepli megalakulása 35 éves évfordulóját, amelyet Berki László cigányprímás alapítónak szentel.

A májusi első program a szintén jubiláló Irie Maffia történetét bemutató, szimfonikusokkal bővített koncert, amelyet a színházba visszatérő Magashegyi Underground zenekar követ. Fenyő Miklós 25. alkalommal lép fel a Margitszigeten.

Bán Teodóra elmondta, hogy a Margitszigeti Víztorony minden évben különleges kiállításoknak ad helyet, a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályaműveit május 15-től június 7-ig láthatja a közönség a 110 éves műemléképületben, ezt követően számos tárlat várja a látogatókat.

A Margitszigeti Színház programja elérhető a margitszigetiszinhaz.hu linken.

.