Október 23. - A forradalom falusi mindennapjai elevenednek meg a Skanzenben

MTI

2022.10.17. 17:57

Az 1956-os forradalom időszakának falusi mindennapjai elevenednek meg a szentendrei Skanzen autentikus környezetében a nemzeti ünnep hétvégéjén, október 22-én és 23-án.

Az '56 falun - Történelem és mindennapok vidéken címmel meghirdetett program alkalmával megismerhetik a látogatók az 1956-os események néhány vidéki epizódját, beöltözhetnek az 1950-es évek ruháiba, és megkóstolhatják az ínséges időkben gyakran fogyasztott köleskását - áll a Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Skanzenben a Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek teherautóval a budapesti forradalmároknak. Megtudhatják a látogatók, hogy a kisalföldi Jánossomorjánál ezrek szöktek át Ausztriába a forradalom leverése után. Az Ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés helyi áldozatára emlékeznek.

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítés árnyalja a Skanzenbe látogatók korszakról kialakult elképzeléseit. A kézműves programok is a kort idézik, hogy a gyerekek ízelítőt kaphassanak az 1950-es évek tárgyi világáról. Varrhatnak rongybabát és textilzsebkendőt, készíthetnek gombfocit vagy plakettet, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből - olvasható a közleményben.

.