Külhoni magyar médiaműhelyeket támogat az NMHH

MTI

2022.11.21. 18:54

Többek között a szakmai fejlődést elősegítő fórumok és rendezvények szervezésében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSz) együttműködik a hazai és a külhoni magyar médiaműhelyek támogatásában, többek között a szakmai fejlődést elősegítő fórumok és rendezvények szervezésében.

Az NMHH által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint ezek közé tartozott a november 11-13-án rendezett II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó is, amelyen a hatóság elnöke is előadást tartott.

A szakmai, technikai innováció elősegítése, a szakmai műhelyek és újságírók magas színvonalú munkájának támogatása, valamint a médiát és az információs társadalmat érintő aktuális kérdésekre való reagálás közös célként fogalmazódik meg az NMHH és az MNMSz tevékenységében, ezért ezek hatékonyabb megvalósítása érdekében a két szervezet együttműködési megállapodást kötött - írták.

A hatóság és a szövetség elsősorban közös kutatások megvalósításában, tanulmányok, kiadványok létrehozásában és közös szakmai rendezvények szervezésében kíván együtt dolgozni - közölték.

Emlékeztettek: az együttműködés keretében az NMHH támogatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és az MNMSz együttműködésében Visegrádon rendezett II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó létrejöttét is.

A találkozó egyik kiemelt céljaként határozták meg, hogy szakmai támogatást nyújtson a hazai és a határon túli magyar újságírók és szerkesztők munkájához és továbbképzéséhez, továbbá fórumot teremtsen a közös gondolkodásnak, párbeszédnek.

Közölték: a kárpát-medencei magyar anyanyelvű régiók legfontosabb médiaszereplőinek aktív részvételével a háromnapos rendezvény programjában fontos szerepet kapott a Kárpát-medencei magyar média jelenlegi helyzetének és fejlődési lehetőségeinek vizsgálata.

A nemzetpolitika és médiaszabályozás összefüggéseiről Koltay András, az NMHH elnöke előadásában elmondta: "A médiaszabályozás nem lehet igazán hatékony a társadalomban meglévő kohézió nélkül. Ennek az is a része, hogy itthonról egyetértésben kell támogatni a határon túli magyar közösségeket és újságíróikat" - áll a közleményben.

.