Sztárparádé Martin Scorsese legújabb filmjének világpremierjén

MTI

2023.05.21. 15:05

A 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be az alkotás.

Többezres tömeg fogadta szombat este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Martin Scorsese új filmjének (Megfojtott virágok) alkotógárdáját, köztük a két főszerepet alakító Leonardo DiCapriót és Robert de Nirót, akik először játszottak együtt az Oscar-díjas rendező kamerája előtt.

Az oklahomai oszázs indiántörzs tagjai ellen az 1920-as években elkövetett gyilkosságokról, majd azok nyomozásáról és az elkövetők közötti leszámolásokról szóló három és fél órás westernt versenyen kívüli mutatták be a világ egyik legjelentősebb filmes találkozóján. A produkció David Grann magyarul is megjelent Megfojtott virágok című tényregénye alapján készült.  

Bár a film nem indul az Arany Pálmáért, a bemutatót több sztár is megtisztelte jelenlétével, többi között Cate Blanchett, Naomi Campbell és Isabelle Huppert, míg a rajongók egy része több órán át várakozott a zuhogó esőben a fesztiválpalota előtt abban a reményben, hogy autogramot vagy szelfit kaphat a díszbemutató előtt a vörös szőnyegen felvonuló alkotóktól.

A Megfojtott virágok Fairfax kisvárosban játszódik, amelyet az 1920-as években kalandorok és vállalkozók leptek el, miután kiderült, hogy az oszázs indiántörzs művelésre alkalmatlannak nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, s az indiánok néhány év alatt a világ leggazdagabb embereivé váltak. Az érkezők közül sokan csak azért vettek el indián nőt feleségül, hogy rátehessék kezüket a hatalmas vagyonokra.

A történet főhőse Ernest Burkhart (Leonardo Di Caprio), aki miközben beleszeret az egyik gazdag indián nőbe, Mollyba (Lily Gladstone) és családot alapít vele, az olajmezőket megkaparintani próbáló nagybátyja (Robert De Niro) által az indiánok egymás utáni megölésére kitervelt konspiráció közepén találja magát. Mindeközben az indiánok közbenjárására az FBI egy nyomozót (Jesse Plemons) küld a városba a rejtélyes halálesetek feltárására. A 200 millió eurós költségvetésből készült alkotás az egymást követő gyilkosságok részletes bemutatásával vezeti be a nézőt a 20. századi eleji Amerika kolonialista és rasszista működésébe.

Az indiánokat ténylegesen az oszázs törzsből kiválasztott színészek alakítják, s a filmet azokon a helyszíneken forgatták, ahol jelenleg is élnek az indiánok. A filmben Leonardo DiCaprio és Robert de Niro is többször megszólal az indiánok nyelvén.    

Az Apple TV és a Paramount Pictures által gyártott alkotást októberben a mozikban is bemutatják, mielőtt felkerül az internetre.

A nyolcvanadik születésnapját tavaly ünneplő, legkülönfélébb műfajokban alkotó Oscar-díjas Martin Scorsese számára az áttörést a Taxisofőr hozta meg, amellyel 1976-ban elnyerte a cannes-i fesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Bár a filmrendező rendszeres vendége a seregszemlének, 1986 óta nem szerepelt filmje a
hivatalos programban. Abban az évben a Lidéres órák című alkotással elnyerte a legjobb rendezés díját, majd 1988-ban ő volt a zsűri elnöke.

A Megfojtott virágokat követően a versenyprogramban szombat este bemutatott amerikai filmmel is hollywoodi sztárok érkeztek a vörös szőnyegre: Todd Haynes alkotásának (May December) főszereplői Julianne Moore és Natalie Portman.

.