Háttérbe szorulnak a kulturális televízióműsorok

MTI

2023.06.28. 13:02

A streaming- és videómegosztó platformok megjelenése a hibás ezért.

A streaming- és videómegosztó platformok megjelenése, valamint a fogyasztói szokások változásai fokozatosan háttérbe szorították azokat a televíziós műsorokat, amelyek a kultúra és műveltség klasszikus fogalomkörébe sorolhatók - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatásból.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy "a Nielsen Közönségmérés Kft. által 2022 decemberében elkészült tanulmány szerint a 2017 és 2021 között a kultúra és műveltség klasszikus fogalomkörébe sorolható műsorok aránya viszonylag stabilnak mondható a teljes műsorstruktúrán belül".

A közmédiát is magában foglaló teljes televíziós kínálatból egyenként 9-10 százalékos arányban részesedtek a mozifilmek, a szórakoztató műsorok és a művelődéssel, tudománnyal kapcsolatos adások.

A műsoridő legnagyobb, 28-30 százalékos részét a "Nem zenés fikcióba" tartozó műsorok, többségében sorozatok tették ki, a sugárzási idő mintegy negyedét pedig a jellemzően reklámokat és műsorajánlókat tartalmazó "Egyéb műsorok" alkották.

A tanulmány eredményei szerint az MTVA-csoport műsorkínálatában a teljes piac átlagához képest kétszer nagyobb arányban szerepeltek ismeretterjesztő vagy kulturális tematikájú műsorok.

Míg a többségében kereskedelmi csatornákat tartalmazó összpiaci átlagban a dokumentumfilmek és a tudományos ismeretterjesztők tették ki a "művészet-tudomány-kultúra" műsortípus nagy részét, addig a közszolgálati csatornákon az egyéb kulturális alkategóriák (például komolyzenei és világzenei műsorok, TV-filmek, színházi közvetítések, irodalmi művek előadásai, művészfilmek és történelmi kosztümös filmek) is hangsúlyosabb szerepet kaptak a vizsgált években.

Mint írták, a műsorfogyasztási oldalról jelentős különbségek rajzolódtak ki a teljes és a kizárólag közszolgálati csatornákra szűkített műsorfogyasztás terén. Míg a Nielsen által műsorcím szinten mért összes csatornán a teljes fogyasztási idő legnagyobb részét a nem zenés fikciók, reklámok/műsorajánlók és a mozifilmek tették ki, addig az MTVA csatornáin sokkal széleskörűbben alakult a fogyasztás.

A közszolgálati csatornákon - a sportműsorok és a nem zenés fikciók után - a harmadik legnagyobb arányt a művészet-tudomány-kultúra tematikájú műsorok képviselték - tették hozzá.

Az NMHH által meghatározott kulturális altípusok közül a filmdrámák, a tudományos ismeretterjesztő filmek és a dokumentumfilmek vitték el a figyelem döntő részét az összpiaci és az MTVA-ra szűkített fogyasztáson belül is, bár ez utóbbinál a "művészeti-tudományos-kulturális hírek", a cigányzene és a TV-filmek is előtérbe kerültek - áll a közleményben.

.