Dokumentumfilm készül a hollywoodi filmgyártás magyar alapítóiról

MTI

2023.09.07. 19:06

A filmet a közönség a tervek szerint 2025 elején láthatja majd.

A hollywoodi filmgyártás magyar alapítóiról készül dokumentumfilm: a Fox vs. Zukor - Egy hollywoodi történet című egész estés alkotás a Paramount stúdiót alapító, ricsei születésű Zukor Adolf és a 20th Century Fox névadó stúdióalapítója, a tolcsvai születésű Fried Vilmos (William Fox) életén, vetélkedéstörténetén keresztül meséli el a hollywoodi filmek születését.

Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, a film egyik ötletgazdája, kreatív producere és társrendezője, valamint Takó Sándor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a film producere és másik társrendezője évek óta dolgoznak azon, hogy felkutassák, összegyűjtsék, Magyarországra hozzák és gondozzák a hollywoodi magyarok szellemi hagyatékát - áll a Nemzeti Filmintézet MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Mint felidézik, a két szakember 2018 óta készíti elő a Fox vs. Zukor - Egy hollywoodi történet című egész estés dokumentumfilmet, amely az Amerikába kivándorolt két stúdióalapító személyes történetén és visszaemlékezésein keresztül idézi meg életüket, karrierjüket, egymással való néha nyílt, néha burkolt versengésüket, amely során letették a hollywoodi filmgyártás alapjait, elkészítették az első amerikai nagyjátékfilmeket, hangosfilmeket, valamint stúdióik elnyerték a filmtörténet első Oscar-díjait.

Kollarik Tamás és Takó Sándor küldetésükbe azzal a céllal vágtak bele, hogy könyveken, filmeken, filmzenei koncerteken keresztül ismertessék meg a magyar származású hollywoodi alkotók életét a magyar és nemzetközi közönséggel - mutatnak rá a közleményben, hozzátéve, hogy a Magyarok Hollywoodban címmel útjára indított könyvsorozatukban például olyan alkotók eddig meg nem jelent életrajzait mutatják be, mint a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor, az Oscar-díjas Pressburger Imre vagy a Hollywood magyar alapítóiként ismert Zukor Adolf és Fried Vilmos (William Fox).

A film elkészítését segíti mások mellett az Oscar-díjas Kevin MacDonald rendező, a BAFTA-díjas Andrew MacDonald producer, és a többszörös Emmy-díjas Csupó Gábor rendező, producer, valamint Tősér Ádám rendező is.

Az alkotás gyártását a Nemzeti Filmintézet több mint 412 millió forinttal támogatta, a közönség pedig a tervek szerint 2025 elején láthatja majd.

.