Latabár-vígjátékok is lesznek a kedden induló klasszikus filmmaratonon

MTI

2023.09.11. 16:11

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Idén csaknem ötven frissen restaurált magyar alkotással, élőzenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel, valamint filmes tematikájú sétákkal is várják a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton szervezői.

A csaknem ötven magyar és ötven külföldi restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is ingyenesen lehet majd megnézni a Bazilika előtt felállított óriásvásznon, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben - áll a Nemzeti Filmintézet hétfői közleményében.

A helyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését olyan kortárs magyar dzsesszzenészek előadása kíséri, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László vagy Gőz László.

A program egyik különlegessége, hogy Korda Sándor látványos produkciói, valamint az Oscar-díjas Pressburger Imre (Emeric Pressburger) alkotásai is láthatók lesznek, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen is részt vesz saját filmjeik, a Trainspotting, vagy Az utolsó skót király vetítésein.

A rendezvényen találkozni lehet mások mellett Sándor Pállal, Gazdag Gyulával, Gárdos Péterrel, Thierno Souleymane Dialloval és Pierre Földessel is, akik a filmtörténet kutatóiként avatják be a közönséget a forgatások kulisszatitkaiba.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

.