Orgonakoncerttel ünneplik a zene világnapját Pannonhalmán

MTI

2023.09.10. 09:45

A koncert a Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny sorozatának ötödik alkalma, a sorozat a karácsonyi koncerttel zárul december 26-án.

A zene világnapja alkalmából Király Csaba Liszt Ferenc-díjas orgonaművész szólaltatja meg a jövőre 800 éves Szent Márton-bazilika nagyorgonáját a Pannonhalmi Főapátságban szeptember 29-én, a koncerten Bach- és Liszt-műveket csendülnek fel - tudatta a főapátság az MTI-vel.

A közlemény szerint a koncerten egyebek mellett elhangzik Johann Sebastian Bach egyik legismertebb kantátája, a Wachet auf, ruft uns die Stimme. A kóruskantáta alapjául a német evangélikus lelkész, költő és zeneszerző Philipp Nicolai 1599-ben írt, azonos című korálja szolgált.

A Liszt-darabok között a zeneszerző egyik legnépszerűbb orgonaműve, a B-A-C-H prelúdium és fúga is elhangzik majd.

Király Csaba zongora- és orgonaművészként világszerte koncertezik, több mint másfélezer hangversenyt adott már. Számtalan szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel.

A művész többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

A koncert a Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny sorozatának ötödik alkalma, a sorozat a karácsonyi koncerttel zárul december 26-án.

Az UNESCO 1975-ben nyilvánította október 1-jét a zene világnapjává.

.