César-díj - Tarolt az Egy zuhanás anatómiája

MTI

2024.02.24. 15:06

Öt kategóriában jelölték a március 10-én kiosztásra kerülő Oscar-díjak versenyében is.    

Tarolt az Egy zuhanás anatómiája című film a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: a Justine Triet rendezésében készült lélektani krimit hat kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

A tavalyi cannes-i fesztiválon az Arany Pálmát elnyert dráma kapta meg a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek (Justine Triet és Arthur Harari), a legjobb férfi mellékszereplőnek (Swann Arlaud), a legjobb vágásnak (Laurent Sénéchal) járó elismerést, s a film főszerepét alakító német Sandra Hüller pedig a legjobb színésznőnek járó szobrot vehette át.

A thriller - amelyet eddig több mint másfél millióan láttak a francia mozikban - elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a 81. Golden Globe díjátadón, és öt kategóriában jelölték a március 10-én kiosztásra kerülő Oscar-díjak versenyében is.    

Az Egy zuhanás anatómiája a francia Alpokban játszódik, ahol holtan találnak egy francia írót. Bár szintén író felesége állítja, hogy a férje öngyilkos lett, a nőt vád alá helyezik a férfi meggyilkolásának gyanújával. A film kétharmadát kitevő per a művészházaspáron belüli dinamikát és a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja.

.