Idén Balatonfüreden tartják a magyar széppróza napi gálát

MTI

2024.02.07. 13:04

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

Idén Balatonfüreden tartják a magyar széppróza napján rendezett gálát. Az eseményen egyebek mellett bemutatják az év novellái 2024 című antológiát - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

"Először fordul elő, hogy nem a fővárosban rendezzük meg ezt a gálát" - idézi a közlemény Erős Kingát, a Magyar Írószövetség elnökét, aki hozzátette: ez egy viszonylag fiatal ünnep, szeretnék, ha ismertségében idővel felérne a költészet napjához, ezért döntöttek úgy, hogy kimozdulnak Budapestről.

"Jókai erősen kötődött Balatonfüredhez, nincs még egy ilyen város az országban, amelyhez ennyire ragaszkodott volna, ezért adta magát a helyszín" - mondta Erős Kinga a balatonfured.hu-nak.

A gálán fellép a Kaláka együttes és bemutatják Az év novellái 2024 című antológiát, amely az elmúlt évben a hazai folyóiratokban megjelent novellák legjavát tartalmazza.

Lesz novellaíró verseny is, a rendezvény ideje alatt elkészülő műveket szakmai zsűri értékeli, majd színészek tolmácsolásában a közönség is megismerheti az írásokat. A meghívott alkotók Gáspár Ferenc, Lőrincz P. Gabriella és Kollár Árpád lesznek.

A Magyar Írószövetség a helyi Quasimodo Közalapítvány közreműködésével szervezi a programot, amelyre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a quasimodokoltoverseny@gmail.com címen lehet február 16-ig.

.