Kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait csütörtökön

MTI

2024.02.15. 16:03

A pályázatra ebben az évben 250 fotográfus 2470 pályaművel, összesen 6801 képpel nevezett.

Kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait csütörtökön. Az MTI/MTVA fotóriportereit több kategóriában is elismerték.

"A nyertes képek a mai magyar valóságot adják vissza. Vannak nagyon szép képek, ugyanakkor a valóságos helyzetet is ábrázolják" - mondta Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A pályázatra ebben az évben 250 fotográfus 2470 pályaművel, összesen 6801 képpel nevezett. Mint elhangzott, az anyagból április 11-től a budapesti Capa Központban nyílik kiállítás, ezen a díjazott munkákon felül további, magas színvonalú pályaműveket is bemutatnak.

A zsűri elnöke idén Szlukovényi Tamás volt, a testület tagjai Stéphane Arnaud, Adrian Evans, Bócsi Krisztián és Szabó Bernadett voltak.

A Hír-, eseményfotó kategóriát Melegh Noémi Napsugár (Telex) nyerte, aki a különdíjak sorában a legjobb Magyarországon készült hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a Móricz-Sabján Simon-különdíjat is kiérdemelte.

A Képriportok között Mohos Márton (24.hu) lett a legjobb, a Mindennapi élet (egyedi) kategória első helyén pedig Szajki Bálint (24.hu) végzett, aki az Emberábrázolás-portré (sorozat), valamint a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) legjobbja is lett, emellett pedig övé lett a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díj, illetve a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek adott Szalay Zoltán-díj is.

A Mindennapi élet (sorozat) kategóriában  a szabadfoglalkozású Kölcsey-Gyurkó Sára győzött, az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját Éberling András (Magyar Nemzet) érdemelte ki, a Művészet (egyedi) kategória első helyére Bach Mátét (Mediaworks Hungary) jelölte a zsűri, a Művészet (sorozat) kategóriát a szabadfoglalkozású Mónus Márton nyerte. A szintén szabadfoglalkozású Balogh Dávid a Sport (egyedi) kategória első díját hozta el, Koncz Márton (Nemzeti Sport) pedig a Sport (sorozat) kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A Természet és tudomány (egyedi) kategória első helyén Vasvári Tamás (MTI/MTVA) végzett, ugyanitt a sorozatok között a szabadfoglalkozású Ruprech Judit győzött, ő a fenntarthatósági különdíjat is megkapta. A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) első helyezettje Erdős Dénes (Associated Press) lett.

A Budapest 150 éves (egyedi) kategóriát Merész Márton (Énbudapestem) nyerte, ugyanitt a sorozatok között a szabadfoglalkozású Bódis Krisztián győzött. A vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Török János (Délmagyarország) lett.

A zsűri dicséretben részesítette Vörös Szabolcsot (Válasz Online) és a szabadfoglalkozású Sári Bencét.

Az MTI/MTVA fotóriportereit több kategóriában is díjazták. Vasvári Tamás a Természet és tudomány (egyedi) kategória első díját nyerte el, Czeglédi Zsolt a Sport (egyedi) kategória második és harmadik díját kapta meg. Mónus Márton, az MTI/MTVA külsős fotóriportere szabadúszóként készített képeivel a Művészet (sorozat) kategóriában győzött, a szintén az MTI/MTVA külsős fotóriportereként tevékenykedő Ruprech Judit pedig szabadúszóként a Természet és tudomány (sorozat) kategóriát nyerte, valamint megkapta a fenntarthatósági különdíjat.     

A díjazottak teljes névsora, valamint képeik a sajto-foto.hu oldalon érhetők el.

A pályázat két nagydíjának (MÚOSZ Nagydíj, André Kertész-nagydíj) nyerteseit április 11-én hozzák nyilvánosságra, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból az ország több városában látható kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik.

.