Dalszerző expot rendeznek, immár hetedszer

MTI

2024.04.18. 11:11

Májusban és júniusban, négy napon át jelentkezik idén a dalszerző expo (DEX), amelyet az Artisjus immár hetedik alkalommal szervez meg a szerzői egyesület székházában.

A rendezvényt 2018-ban indította a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre. A meghívott szakemberek tematikus mesterkurzusokat tartanak - közölte az Artisjus csütörtökön az MTI-vel.

Május 16-án a Carson Coma billentyűse, Kun Bálint ad elő a közös zenekari alkotásról és az ezzel járó kreatív és emberi döntéshelyzetekről.  A résztvevők olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy létezik-e valódi zenekari demokrácia, és segít-e a zenészi akadémiai előképzettség az ilyen helyzetek megoldásában. Május 30-án Kemény Zsófi költő, író, slammer a kommersz, de mégis jó dalszövegek megírásáról beszél, és bemutatja, miként tudnak a közhelyes kifejezések költői képpé, művészetté válni.

Június 5-én Madarász Gábor "Madi" a szerzői rugalmasságról tart mesterkurzust, és arról fog beszélni, hogyan lesz valakiből olyan dalszerző, aki akár a legkülönbözőbb zenei műfajokban képes sikeres dalokat írni. Június 13-án Svédországból érkezik Glen Gabriel, mesterkurzusának témája a nagyzenekari hangszerelés és az elektronikus zene kapcsolata a filmzenében. A téma határait feszegető alkotó több mint húsz nagyjátékfilmhez, ezer tévés epizódhoz, köztük a netflixes The Game Changers sorozathoz, és száznál több kereskedelmi márka reklámfilmjeihez készített zenét.

A DEX előadói a mesterkurzusok napján egy-egy exkluzív, limitált férőhelyes mentoring programot is tartanak, amelyek keretében a kiválasztott résztvevők személyesen kaphatnak szakmai visszajelzést munkáikra.

További információk a DEX Facebook-oldalán és Instagramján.

.