Huszonhat színielőadás szerepel az idei kisvárdai színházi fesztivál programján

MTI

2024.04.23. 19:58

Idén könnyedebb szórakoztató estekre, könyvbemutatóra, fotókiállításra és dokumentumfilm-vetítésre számíthatnak az érdeklődők.

Huszonhat színielőadást láthat a közönség a június 21-én kezdődő Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának kilencnapos programján. A versenyelőadások mellett könnyedebb szórakoztató estekre, könyvbemutatóra, fotókiállításra és dokumentumfilm-vetítésre invitálják a színház iránt érdeklődőket a felső-szabolcsi kisvárosba.

A hagyományoknak megfelelően idén is a zsinagóga, a Refi színpad és a művelődési központ fogadja be a határon inneni és túli társulatok produkciót a színházi seregszemlén. A tizenhét versenyelőadás mellett kilenc szórakoztató darabot láthat a közönség, a szakmai zsűri által, különböző kategóriákban odaítélt díjakat a fesztivál zárónapján, június 29-én adják át - olvasható a kisvarda.szinhaz.hu oldalra feltöltött programfüzetben.

Az erdélyi és székelyföldi teátrumok közül Kisvárdán lép fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Spectrum Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nyárádszeredai Bekecs Táncszínház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

A Felvidék képviseletében a kassai Thália Színház és a Komáromi Jókai Színház ad műsort, az érdeklődők emellett láthatják a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, az Újvidéki Színház és Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióit.

A hazai teátrumok közül például a Nemzeti Színház, a Veres 1 Színház, a Udvari Kamaraszínház és a Játékszín színészei szórakoztatják a nagyérdeműt. A műfajokat tekintve színes lesz a fesztivál repertoárja, lesz operett, bukovinai székely népmese alapján készült bábjáték, komédia, vígjáték, filmadaptáció és színjáték. A fesztiválprogramot önálló előadói estek egyaránt színesítik.

A kísérőprogramok között szerepel Nagy B. Sándor Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített beszélgetőkönyvének bemutatója, valamint fotókiállítást és dokumentumfilm-vetítést tartanak az idén huszonöt éves jubileumát ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházról.

.