Gálakoncertet ad a Nemzeti Filharmonikusok a Zeneakadémián

MTI

2024.05.27. 14:17

A magyar klasszikus zene napja alkalmából.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) ad gálakoncertet május 30-án A magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emlékének tiszteletére a Zeneakadémia Nagytermében: a koncerten közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész, valamint Miksch Adrienn, Meláth Andrea, Fülep Máté énekművészek, vezényel Takács-Nagy Gábor.

Kocsis Zoltán, az elmúlt öt évtized magyar zenei életének egyik meghatározó alakja hagyományt teremtett azzal, hogy jótékonysági koncertet adott minden évben május 30-án, a születésnapján, közös kamarazenélésre hívva muzsikus társait, barátait.

Ezt a tradíciót elevenítette fel 2021-ben alma matere, a Zeneakadémia és az általa majdnem húsz évig vezetett Nemzeti Filharmonikusok, amikor megalapították A magyar klasszikus zene napját, amelyhez számos együttes és intézmény csatlakozott - közölte a két intézmény közös közleményében hétfőn az MTI-vel.

Az idei gálakoncert csaknem száz évet és eltérő műfajokat ível át.

Elsőként Huszár Lajos műve, a Szólt hozzám a Csend hangzik el: az 1948-ban született zeneszerző munkássága a hagyományt ötvözi a modernség eszköztárával, ez a műve az 1994 és 1998 között A csend címmel írt operája egy részletének átdolgozása.

Az est második felében Bartók Béla 1907-1908 körül keletkezett I. hegedűversenyét Dohnányi Ernő magyar népdalokat feldolgozó sorozata, a Ruralia Hungarica 1924-ben zenekarra hangszerelt változata követi, amely napjainkban kevés alkalommal hallható.

A koncerten Takács-Nagy Gábor vezényel, közreműködik a Zeneakadémia tanszékvezető oktatói közül Baráti Kristóf hegedűművész és Meláth Andrea operaénekes, továbbá Miksch Adrienn és Fülep Máté operaénekesek.

A közleményben idézik Kutnyánszky Csabát, a Zeneakadémia rektori feladatokat ellátó oktatási rektorhelyettesét, aki úgy fogalmazott: Kocsis Zoltán tehetségével, tudásával, és kérlelhetetlen perfekcionizmusával iránytű volt a klasszikus zenei világban, ezért is fontos számunkra, hogy a magyar klasszikus zene napja méltó módon kötődik a nagyszerű zongoraművész és karmester emlékéhez.

.