Május 11-én kezdődnek a PLACCC Extra programjai

MTI

2024.05.10. 16:14

Május 11. és június 1. között négy olyan művészt és kollektívát mutatnak be a PLACCC Fesztivál keretében, akik különböző módon kötődnek a főváros XI. és a II. kerületéhez.

Mint a szervezők közleményében olvasható, idén májusban a PLACCC Fesztivál nem a megszokott, a köztéri táncelőadásokat bemutató különkiadásával, a PLACCC Dance-szel jelentkezik, hanem más programokkal készülnek: május 11. és június 1. között négy olyan művészt és kollektívát mutatnak be a PLACCC Extra programjában, akik különböző módon kötődnek a XI. és a II. kerülethez.

A MeetLab kollektíva égisze alatt Barta Gyöngyi, Farkas-Kovách Réka, Sinkó Bori és Tóth Bálint által alkotott Fonexoszkóp című "hangtáj-utazását" négy különböző XI. kerületi helyszínen tapasztalhatják meg az érdeklődők. Somló Dávid A lassú lépteknek fülük van című hipnotikus hanginstallációja szintén a koncentrált hallgatás élményét nyújtja a Gellérthegyen.    

Bubla Éva a városi levegőminőség kérdésére reflektáló, Lélegzésre kijelölt hely című installációját  valósítja meg a Gellérthegyen. A projekt 2023-ban kisebb, mobil verzióban már megvalósult, a PLACCC Extra keretében
az installáció nagyobb és hosszabb távon a helyszínen maradó változata tekinthető meg.

A Juhász Kata Társulat a 2022-es fesztiválon debütált köztéri előadását, a Hétköznapi cirkuszainkat mutatja be három különböző, II. kerületi szabadtéri workout pályán, ahol artisták és táncosok nem a porondon vagy a színpadon, hanem az edzőpálya eszközein "lépnek fel", az eseményekbe pedig a nézők is bekapcsolódhatnak.

Az eseményt a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Térfoglalás programjának részeként rendezik meg.

A PLACCC-programok a nyári hónapokban is folytatódnak: júliusban a holland Collectief Walden társulat Szélcsendélet (Windstilleven) című előadásának helyi adaptációja szerepel két nyári fesztiválon. A produkciót július 19-21. között a Művészetek Völgyében láthatja a közönség, július 27-28-án pedig Szegeden, a Thealter Fesztiválon tekinthető meg.

A Sensing the City nyílt pályázati felhívás már a szeptemberi PLACCC 2024 fesztivált készíti elő. Az eseménysorozathoz ismét nyílt pályázat keretében keresnek olyan kisformátumú projekteket, amelyek köztereken - vagy közös tereken - megjelenve, a városi élet résztvevőit bevonva, különböző érzékszerveikre hatva segítik a városi szövethez és ökoszisztémához való (újra)kapcsolódást - írták a szervezők.

.