Megkezdődött a Múzeumok majálisa Budapesten

MTI

2024.05.25. 17:50

Az ország különböző részeiből csaknem 80 intézmény készült programokkal, valamint koncertekkel, tárlatvezetésekkel és kézműves vásárral.

Megkezdődött a 27. Múzeumok majálisa: az ország különböző részeiből csaknem 80 intézmény készült programokkal, valamint koncertekkel, tárlatvezetésekkel és kézműves vásárral is várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) és a Múzeumkertben szombaton és vasárnap.

Az ország legnagyobb múzeumi seregszemléje ezúttal a hagyományok, szokások, örökség jegyében szerveződött meg a Múzeum kertben. A szakmai programok az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa idei jelmondata - Múzeumok az oktatásért és kutatásért! - szellemében valósultak meg - hangzott el a megnyitón.

Ahogy a Múzeumkert nekünk, magyaroknak, több mint egy vasráccsal körülkerített kert, úgy a Múzeumok majálisa sem csupán egy majális, hanem az ország, sőt a Kárpát-medence csodáit bemutató közösségi program - hangsúlyozta nyitó beszédében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Vincze Máté kiemelte, a múzeumok átalakultak: már nemcsak arra fókuszálnak, hogy minél nagyobb gyűjteményt kezeljenek és tudományosan feldolgozzák azokat, hanem egyre inkább a bemutatáson, a közösségi térré váláson van a hangsúly.

Mint mondta, az idei fesztivál mottója - a hagyományok, szokások, örökség - mind az, ami a mi identitásunkat adja, hozzátéve, hogy ez nemcsak a magyarság illetve a Kárpát-medence identitását, hanem egyben európaiságunkat is jelenti, hiszen a múzeumok ünnepe egy nemzetközi ünnep - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A politikus kiemelte: a 27. Múzeumok majálisa az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is, amelyben mind a magyar, mind az európai identitás megjelenik.

Hozzátette: ez arra is felhívja a figyelmet, hogy a mi európaiságunk nemcsak 20 éves, hanem 1100 éves, noha az unióhoz csak 20 éve csatlakoztunk. Ez a múzeumok történelem szemlélete - jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett 27. Múzeumok majálisa programsorozat immár három évtizedes múltra tekint vissza.

A seregszemle kiváló lehetőség a kiállító múzeumoknak, hogy megmutassák, nemcsak a gyűjtemények megőrzésével illetve az ehhez kapcsolódó kutatásokkal foglalkoznak, hanem nyitottak arra is, hogy nagy közönséget fogadjanak, és különféle innovációval igazodjanak a folyamatosan változó látogatói igényekhez - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fesztiválon tematikus tárlatvezetések is lesznek a múzeumban: például a Magyar menyasszony kiállításon, valamint az érdeklődők megismerhetik a biciklizés elmúlt 150 éves kultúrtörténetét is.

Kitért arra is, hogy a fesztivál ideje alatt múzeumi sétán vehetnek részt a látogatók, amelyen a múzeum épületének és a múzeumkertnek a történetével ismerkedhetnek meg. Hozzátette: a programok között lesznek múzeum szakmai események is, amelyek elsődlegesen a múzeum munkatársainak szólnak.

A rendezvényen átadták a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is: idén 7 pályázóból 6 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik Az év múzeuma 2024 jelöltje kitüntető címet - hangzott el az eseményen.

Az év múzeuma 2024 elismerést a kis múzeumok kategóriájában a Soproni Múzeum nyerte, a nagy múzeumok kategóriájában pedig a miskolci Herman Ottó Múzeum vehette át az elismerést.

Az év múzeuma 2024 jelöltje címet viselheti, és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, valamint Az év múzeuma 2024 jelöltje címet viselheti, és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíjában részesült solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény.

Kiosztották Az év múzeuma 2024 jelöltje okleveleket is, amelyet a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamint a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum vehetett át.

A kétnapos ingyenes majálison a szakmai bemutatók mellett színes színpadi műsorral, koncertekkel, gyermekprogramokkal, családi programokkal, tárlatvezetésekkel és kézműves vásárral is várják az érdeklődőket.

.